Linkovi

Žene koje piju alkohol imaju povišen rizik od raka maternice


Znanstvenici Sveučilišta Južne Kalifornije više od deset godina su prikupljali podatke o oko 200 tisuća ispitanika, koji su odgovarali na detaljne upitnike o svom zdravlju i navikama. Wendy Setiawan se usredotočila na žene koje su oboljele od raka maternice, najčešćeg raka ženskih spolnih organa.

"U Sjedinjenim Državama, to je četvrti po učestalosti rak, nakon raka dojke, pluća, te debelog crijeva. Rizik obolijevanja je relativno nizak – oko 2 do 3 posto za većinu žena. No, ako u obitelji postoji povijest obolijevanja od raka maternice ili debelog crijeva, rizik se značajno povećava na 40 do 60 posto."

Wendy Setiawan i njezine kolege analizirali su kod svojih ispitanica podatke o konzumiranju alkohola – piva, vina i žestokih pića, kao i količinu konzumiranu u prosječnom tjednu. Pokazalo se da konzumacija dva ili više alkoholna pića dnevno udvostručava rizik od raka maternice. A, kod mršavih žena znatno više nego kod debelih.

"Posebno smo gledali te podatke zbog moguće interakcije … naime, žene niskog indeksa tjelesne masti – dakle, mršave – potencijalno su mnogo osjetljivije na promjene u razinama hormona koje može izazvati konzumiranje alkohola. No, ove nalaze smatramo preliminarnim, jer kad smo ispitanice podijelili u kategorije – mršave, gojazne i patološki debele – onda smo imali manji broj u svakoj kategoriji."

Doktorica Setiawan kaže da ovo nije prva studija koja povezuje konzumiranje alkohola s rakom. Ističe da su istraživanja otkrila višestruku povezanost između alkohola i različitih bolesti, te da među znanstvenicima prevladava mišljenje da je malo alkohola vjerojatno dobro, ali više će najvjerojatnije izazvati zdravstvene probleme. Ova je studija objavljena u časopisu International Journal of Cancer.

XS
SM
MD
LG