Linkovi

Zajedničko američko-iračko povjerenstvo o privatnim zaštitarima u Iraku


Američka i iračka vlada organiziraju zajedničko povjerenstvo koje će ispitati kontroverznu ulogu koju imaju privatne američke tvrtke koje, među ostalim, osiguravaju djelatnike američke vlade u Iraku. Ovaj potez uslijedio je nakon smrtonosnog incidenta u nedjelju u kojem su sudjelovali pripadnici američke kompanije Blackwater.

Američki dužnosnici kažu da zajedničko povjerenstvo neće istraživati nedjeljni incident koji već odvojeno istražuju američka i iračka vlada. No panel će uporabiti nalaze navedenih istraga kako bi se razvila nova politika po kojoj bi se ravnali pripadnici privatnih sigurnosnih tvrtki koje se često proziva da olako otvaraju vatru.

U nedjeljnom incidentu ubijeno je jedanaest Iračana nakon što su djelatnici tvrtke Blackwater zapucali kako bi zaštitili američki diplomatski konvoj u Baghdadu. Irački dužnosnici tvrde da su zaštitari Blackwatera pucali bez obzira nakon što je nekoliko minobacačkih granata palo u blizinu njihovih vozila. Čelnici Blackwatera tvrde da su njihovi uposlenici djelovali u skladu sa zakonom i odgovarajuće s obzirom na neprijateljski napad.

Ovaj incident doveo je do napetosti u američko-iračkim odnosima i usmjerio novu pozornost na nejasna i konfliktna načela kojima se reguliraju privatni zaštitari te njihov legalni status u Iraku.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey rekao je novinarima da će zajedničko povjerenstvo pokušati odgovoriti na neka pitanja koja su izbila u prvi plan nakon nedjeljnog incidenta.

"Formiranje povjerenstva pokazuje da smo mi i Iračani predani zajedničkom radu kako bismo odgovorili na posebnosti incidenta koji se dogodio u nedjelju te sagledali šira pitanja djelovanja privatnih sigurnosnih tvrtki u Iraku. Zajedno ćemo raditi i želimo doći do zajedničkih preporuka i rješenja koja će obje vlade potom biti u mogućnosti primijeniti."

Irački dužnosnici u utorak su zatražili suspenziju aktivnosti tvrtke Blackwater. Američka ambasada u Iraku potom je objavila da je privremeno obustavila kretanja diplomatskih konvoja izvan takozvane međunarodne zone koju pretežito štite čuvari Blackwatera. Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino ponovila je američko žaljenje zbog gubitka nevinih života istodobno ističući da američki dužnosnici djeluju u opasnom okruženju u Iraku i trebaju zaštitu Blackwatera i drugih tvrtki.

Od drugih događaja, State Department je objavio da je državna tajnica Condoleeza Rice imenovala diplomata Jamesa Foleya višim koordinatorom za pitanja iračkih izbjeglica. Dio njegovog mandata bit će uklanjanje birokratskih zastoja u State Departmentu i Ministarstvu domovinske sigurnosti koji su usporili dolazak iračkih izbjeglica u Sjedinjene Države. Bushova administracija ranije je ove godine obećala primiti sedam tisuća izbjeglica do 30. rujna no dužnosnici kažu da će zbog problema s dokumentacijom samo trećina od tog broja biti primljena u zemlju do navedenog roka.

Američka vlada naišla je na kritike Kongresa i drugih zato što ne čini više za Iračane, naročito za one koji su surađivali s američkom vladom kao vojni prevoditelji i u drugim pratećim ulogama. Ranije ovog tjedna Washington Post je objavio pojedinosti brzojava što ga je u State Department uputio američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker u kojem se požalio na sporost u procesu primanja iračkih izbjeglica u Sjedinjene Države zbog dugotrajnih sigurnosnih provjera

XS
SM
MD
LG