Linkovi

Zaklada Gates daje daljnjih 280 milijuna dolara za borbu protiv tuberkuloze


Zaklada Billa i Melinde Gates najavila je grantove u ukupnoj vrijednosti od 280 milijuna dolara za borbu protiv tuberkuloze. Novac će biti korišten za razvoj cjepiva, dijagnostičkih testova i lijekova protiv bolesti koja godišnje usmrti gotovo dva milijuna ljudi.

Zaklada Gates je obećala 900 milijuna dolara u grantovima za borbu protiv tuberkuloze do 2015. godine, a najavljenih 280 milijuna dio je tog paketa. Do sada, Zaklada je izdvojila gotovo pola od ukupno obećane svote.

Javnozdravstveni dužnosnici kažu da se bore protiv tuberkuloze zastarjelom tehnologijom. Bolest – koja uglavnom pogađa dišni sustav – širi se kontaktom s bakterijom koju zaražena osoba izbacuje kihanjem.

Tachi Yamada je predsjednik Programa globalnog zdravlja Zaklade Gates. On kaže da je tuberkuloza jedan od najopasnijih i najzanemarenijih javnozdravstvenih problema u svijetu.

"Standardna dijagnostika tuberkuloze koristi tehnologiju staru stotinu godina, promaši polovicu slučajeva i teška je za uporabu. Cjepivo protiv tuberkuloze staro je 80 godina i rijetko je efikasno nakon dječje dobi. Lijekovi protiv tuberkuloze zahtijevaju vrlo striktan i dugotrajana režim uzimanja i gube efikasnost zbog rastuće otpornosti bakterije na lijekove," kaže Yamada.

Većina od jedanaest novih grantova Zaklade Gates, s ukupno 200 milijuna dolara, bit će utrošena na razvitak cjepiva. Monac će se koristiti za određivanje koje od šest eksperimentalnih cjepiva najviše obećava. Stručnjaci kažu da bi čak i djelomično učinkovito cjepivo moglo spriječiti 30 milijuna smrtnih ishoda do 2030. godine.

Zaklada Gates je 62 milijuna dolara namijenila razvitku brzog i jednostavnog dijagnostičkog testa. Daljnjih 18 milijuna dolara iz sredstava Zaklade odlazi na razvoj novih lijekova protiv tuberkuloze.

Tachi Yamada upozorava da nema jamstava da će bilo koje od tih istraživanja uroditi plodovima: "Mi smo spremni preuzeti taj rizik, spremni smo uložiti u ta istraživanja, potpuno svjesni da mnogo toga u što ćemo uložiti novce neće uspjeti. Ali, nadamo se da će neke od naših investicija donijeti željene rezultate."

Znanstvenici se nadaju da će brzi dijagnostički test za tuberkulozu biti razvijen za pet godina. Novac namijenjen razvitku cjepiva koristit će se za financiranje kliničkih ispitivanja na 8 tisuća dobrovoljaca u 10 zemalja Afrike, Azije, Europe, te u Sjedinjenim Državama, uz nade da bi cjepivo moglo biti spremno za masovnu uporabu do 2015. godine.

XS
SM
MD
LG