Linkovi

Politička rasprava o Iraku sve intenzivnija


Politička rasprava o Iraku u Sjedinjenim Državama bi se mogla intenzivirati nakon govora predsjednika Busha prošli tjedan u kojem je naznačio američku strategiju u toj zemlji za dobar dio sljedeće godine.

Za predsjednika poboljšana sigurnosna situacija u Iraku znači da američka vojna pojačanja daju Iračanima potrebno vrijeme da nadiđu svoje političke razlike. "Nikad nije kasno da se unaprijedi sloboda. Nikad nije prekasno da se pruži podrška našim vojnicima u borbi u kojoj mogu pobijediti," izjavio je predsjednik Bush.

Međutim, demokrati tvrde da će pomanjkanje napretka na političkoj fronti na kraju dovesti do neuspjeha američke misije u Iraku. Senator Jack Reed, iz savezne države Rhode Island, dao je službeni odgovor Demokratske strane na prošlotjedni predsjednikov govor: "Beskonačna i neograničena američka vojna nazočnost u Iraku nije opcija."

Kratkoročno gledano, poboljšavanje sigurnosne situacije u dijelovima Iraka znatno će otežati demokratima da nastave s pritiskom da se uspostavi vremenski okvir za povlačenje američkih snaga i omogućuje predsjedniku da izvrši pritisak na Iračane glede političkog pomirenja.

Jim Warren urednik je u listu Chicago Tribune, a nedavno je bio gost u programu Glasa Amerike. "Sumnjam da je ijedan član Kongresa bio uvjeren u toj mjeri da bi promijenio mišljenje. Mislim da je predsjednikov govor pokušaj da se kupi dodatno vrijeme i mislim da su u tome uspjeli," kaže Warren.

Međutim, dugoročno gledano čak i neki republikanci dovode u pitanje koliko se dugo velik broj američkih vojnika može zadržati u Iraku bez da se postigne jasno vidljiv znak napretka na iračkoj političkoj fronti. Senator Richard Lugar izrazio je tu zabrinutost generalu Davidu Petraeusu tijekom njegova svjedočenja u Kongresu: "Po mojoj prosudbi, određen uspjeh u Iraku je moguć. Ali kao osobe koje donose političke odluke moramo priznati da smo sučeljeni s nevjerojatno malo manevarskog prostora da ostvarimo svoje ciljeve."

Predsjednik je možda uspio kupiti malo vremena da se obrani od poziva demokrata za povlačenjem iz Iraka. Međutim, promijeniti raspoloženje javnosti prema ratu bit će mnogo teži izazov. Posljednje ankete javnog mnijenja pokazuju da se većina Amerikanaca protivi ratu u Iraku.

Profesor John Muller s Državnog sveučilišta Ohioa stručnjak je za pitanja rata i javnog mnijenja. On očekuje vrlo malo promjene u raspoloženju javnosti glede Iraka u doglednoj budućnosti. "Imate određeni broj ljudi koji mijenja mišljenje kako se mijenjaju vijesti iz Iraka i to se događalo tijekom ovog rata. Međutim, nakon nekoliko tjedana ili u nekim slučajevima – nekoliko dana, vraćaju se opet na staro," kaže Muller.

Irak se pojavljuje kao pitanje koje će definirati američku predsjedničku kampanju 2008. Većina republikanskih kandidata zasad podržava pristup predsjednika Busha ratu u Iraku, dok svi demokratski kandidati zagovaraju promjenu strategije i u različitoj mjeri smanjivanje broja američkih vojnika u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG