Linkovi

Vitamin D i trudnoća


U minuti za zdravlje: manjak vitamina D povećava rizik od komplikacija i kod trudnica i kod njihovih još nerođenih beba.

Pre-eklampsija je jedna od najčešćih komplikacija trudnoće, no, nitko nije siguran zašto do nje dolazi. Događa se u 3 do 5 posto svih trudnoća, počevši oko 20. tjedna trudnoće, kada krvni tlak trudnice počinje bez vidljivog razloga rasti do opasno visoke razine. Smatra se da će trudnica preći u stanje eklampsije ukoliko joj tlak naraste tako visoko da počne dobivati napade nalik epileptičkim.

Prema Lisi Bodnar, znanstvenici Sveučilišta Pittsburgh, pre-eklampsija je odgovorna za 15 posto slučajeva smrti trudnica u Sjedinjenim Državama, ali u zemljama u razvoju, na nju otpada i do 80 posto svih smrtnih slučajeva trudnica. Bodnar ističe da je jedini način da se zaustavi rast krvnog tlaka u pre-eklampsiji – rađanje bebe čim prije.

Istraživanjem na velikoj skupini žena, dr. Bodnar i njezini kolege smatraju da su otkrili jedan od rizičnih faktora za nastup pre-eklampsije – manjak vitamina D: "Ustanovili smo da su žene koje su u ranom stadiju trudnoće patile od manjka vitamina D imale peterostruko povećan rizik od pre-eklampsije u odnosu na žene kojima nije nedostajalo tog vitamina. Ustvari, vidjeli smo da se rizik pre-eklampsije povećava usporedno s pogoršavanjem statusa vitamina D."

Dr. Bodnar ističe da, premda postoje i neki prehrambeni izvori vitamina D – prvenstveno masna riba -, taj vitamin uobičajeno proizvodi sam ljudski organizam u odgovor na izloženost sunčevom svjetlu. No, usprkos lakoj dostupnosti vitamina D, milijarda ljudi u svijetu pati od manjka tog vitamina, čak i u regijama koje su vrlo sunčane.

"Primarni razlog za to je način odijevanja pojedinaca. U nekim zemljama u razvoju, primjerice, žene trebaju u javnosti biti tako odjevene da im je vrlo malo kože izloženo suncu; one neće stvarati vitamin D. Isto tako, osobe tamne kože stvaraju vitamin D znatno lošije nego one svjetlije kože," kaže Bodnar.

Dr. Bodnar sada planira klinički pokus koji bi pokazao da li su žene kojima se u ranim tjednima trudnoće daje više vitamina D manje sklone nastanku pre-eklampsije.

Studija o mogućoj vezi pre-eklampsije i vitamina D objavljena je u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

XS
SM
MD
LG