Linkovi

U uredu njujorške željeznice za izgubljene stvari osoblje ima 'pune ruke posla'


U širem području New York City-a živi 22 milijuna ljudi. No, u samom gradu živi tek osam milijuna. Iz predgrađa na posao stižu svakog dana milijuni ljudi. Na putu iz grada i u grad - neke se stvari izgube.

Željezničkom linijom Metro North, koja povezuje New York i njegova sjeverna predgrađa, svakog dana putuje oko deset tisuća ljudi. Iza njih u vagonima ostane na stotine predmeta, koji na kraju završe u Uredu za izgubljene stvari. Njegov direktor je Mike Nolan:

"Osim brojnih kofera, ruksaka, torbi, laptop kompjutera, redovito nalazimo i sportsku opremu: bicikle, palice za hokej i golf, čak i skije."

Od ponedjeljka do petka, Mike Nolan i njegovi kolege pronalaze tisuće artikala. Svaki se obilježi i unese u kompjuter, u nadi da će se vlasnik, na kraju, ipak pojaviti:

"Svaki pronađeni predmet propisno i detaljno obilježimo: na etiketi navedemo mjesto identifikacije, odnosno na kojoj su voznoj liniji ili u kojem mjestu objekti pronađeni."

U željezničkim postajama koje su udaljenije od Nolanova ureda postavljeni su sandučići u koje se mogu ubaciti u vagonima ostavljene stvari. Osim toga, željeznica posjeduje i prilično sofisticirani kompjuterski sustav za praćenje izgubljenih predmeta. Pomoću njega ponekad se i pronađe 'vlasnik izgubljenog crnog kišobrana'. A da bi pronašli prave vlasnike, uposlenici na željezničkim stanicama ‘daju sve od sebe’ - šalju e-mail poruke i pisma, i zovu telefonom čak tri puta.

"U skladištu imamo ipode, palmove, treofone, novčanike. Vjerovali ili ne, ljudi nam razmjerno često vraćaju novčanike s novcem, koji su ostavljeni u vlaku. No, ukoliko vlasnik ne podigne robu u roku od 90 dana, ona pripadne onom tko ju je našao. A kad se radi o novcu, položimo ga u našu blagajnu i on je tada na raspolaganju željeznici," kaže Mike Nolan.

Njujorčani nehotice znaju ostaviti i puno vrednije predmete. Jedna je žena, na primjer, izgubila dijamantni prsten vrijedan 15 tisuća dolara, a jedan putnik i svog psa ljubimca. Prije nekoliko godina, jedna je gospođa na sjedalu namjerno ostavila urnu s pepelom upravo preminulog muža koju ju je varao:

"Zamislite, jednom smo našli dva zubala, a došlo ih je tražiti troje ljudi!"

Mike Nolan kaže da njegov ured godišnje dokumentira i do 20 tisuća izgubljenih predmeta. “A to je, zapravo, dobra stvar, jer nam govori da u New Yorku postoji barem 20 tisuća poštenih ljudi” - dodaje Mark Nolan. A, sve dok su Njujorčani pošteni, savjesni službenici ureda za izgubljene stvari imat će pune ruke posla.

XS
SM
MD
LG