Linkovi

Bloomberg News: Hrvatska vodeći kandidat za članstvo u NATO-u


Bloomberg News s današnjim datumom objavljuje tekst pod naslovom Hrvatska vodeći kandidat za NATO savez kako se nastavljaju razgovori o proširenju.

Autor teksta James Neuger piše da je Hrvatska glavni kandidat dok savez počinje razgovore o novom krugu proširenja i o tome kako se nositi sa sve nametljivijom Rusijom. "Odobrenje i potvrda Georgea Busha znači da će praktički Hrvatskoj biti ponuđeno članstvo sljedeće godine" – piše Bloomberg News, navodeći jednog dužnosnika NATO saveza koji je želio ostati anoniman jer razgovori koji se ovaj tjedan nastavljaju nisu javne prirode. Isti dužnosnik opisao je Makedoniju kao "granični slučaj", a Albaniju s manjim izgledima za članstvo.

Pristaše proširenja NATO-a s ove tri zemlje kažu da bi to povećalo sigurnost i stabilnost u vrijeme kad ruski veto na neovisnost Kosova prijeti rasplamsavanjem nemira na Balkanu. Kritičari pak kažu da bi primanja Hrvatske, Albanije i Makedonije "razrijedilo" savez. "Proširenje južnog krila NATO saveza će nam pomoći da se nosimo s problemima koji ključaju na Balkanu i koji će još dugo ključati" – izjavio je nedavno u jednom interviewu bivši visoki dužnosnik Pentagona Jim Townsend, koji se sad nalazi na čelu Atlanskog vijeća u Washingtonu.

Hrvatski i makedonski dužnosnici predstavit će svoj konačni plan spremnosti ovaj tjedan, a Albanija će to učiniti 25. rujna. Čelnici saveza pozivnice za članstvo uputit će na summitu u Bukureštu u travnju sljedeće godine. Hrvatska je najbolje pripremljena – piše Bloomberg News - "evoluira u stabilnu demokraciju nakon izlaska iz Jugoslavije. Njezin glavni hendikep je nedostatak podrške javnosti za članstvo u NATO savezu". Među četiri milijuna i četiristo tisuća stanovnika, protivnici članstva tvrde da će hrvatski vojnici biti primorani da idu u Irak – a to je bojišnica gdje se snage NATO saveza uopće ne bore.

Nakon promidžbene kampanje u javnosti podrška članstvu u savezu popela se na 52 posto u svibnju sa 43 posto u ožujku – piše Bloomberg News. Daljnje širenje saveza – nakon prijema Hrvatske 2008. godine - moglo bi dovesti NATO da zaglibi u etničku i vjersku mržnju među državama bivše Jugoslavije i pogoršanja odnosa s Rusijom, ocjenjuje James Neuger u prilogu za Bloomberg News.

XS
SM
MD
LG