Linkovi

Film tjedna: 'U dolini Elah'


Nekoliko dolazećih holivudskih filmova bavi se ratom u Iraku i osobama koje su služile u vojsci u tom ratu. Među prvima, u kinima se ovaj vikend počeo prikazivati krimić-triler "In the Valley of Elah", u kojemu glavne uloge tumače oskarovci Tommy Lee Jones i Charlize Theron.

Kasni noćni telefonski poziv zagonetka je za umirovljenog vojnog policajca Hanka Deerfielda: njegov najmlađi sin Mike, idući očevim stopama, prijavio se u vojsku i služio u ratu u Iraku. No, sada je Mike nestao nakon što se vratio iz Iraka. Hank putuje u vojnu bazu i raspituje se o svom sinu, no, lokalna policijska detektivka, pretrpana poslom, nije baš prevelika pomoć.

Otkriće Mikeovog raskomadanog leša mijenja slučaj iz potrage za nestalom osobom u istragu ubojstva. Detektivka kojoj je neugodno što je tako olako odbacila slučaj kada se Hank s njim pojavio, sada je odlučna otkriti ubojicu mladog vojnika, no, vojska surađuje u istrazi prilično nevoljko.

U međuvremenu, Hank vodi vlastitu istragu, kao otac žrtve, ali i kao vojni veteran. Kako saznaje pojedinosti o tome što je njegov sin vidio i radio u Iraku, tako Hank sve više preispituje i vlastita uvjerenja. Premda jako ponosan na vlastitu vojnu službu, koju doživljava kao častan poziv, Hank počinje razumijevati teškoće življenja s post-traumatskim stresom koji pogađa mnoge ratne veterane i koji je, možda, njegovog sina koštao života.

Tommy Lee Jones glumi Hanka Deerfielda. "Glumim oca jednog mladog ratnog veterana, kojega je ratno iskustvo teško oštetilo. Mislim da je i otac pomalo oštećen na svoj način; pati od slijepog patriotizma. On je, na svoj način, žrtva i plaća za to i cijenu. Do kraja filma, dolazi u sumnju oko vlastitog viđenja časnosti," smatra Jones.

Scenarist i redatelj filma je Paul Haggis, koji je osvojio dva oskara za svoj raniji film "Crash". Scenarij za film "U dolini Elah" temeljio je istinitom događaju, a uposlio je i prave veterane rata u Iraku u ulogama ključnih vojnika u odredu ubijenog Mikea. Među njima je i Sean Huze, odlikovani marinac koji je na bojišnicama u Iraku proveo dvije godine. "Otkako sam se vratio iz Iraka, osjećam snažnu potrebu da se udubim u to ratno iskustvo i pokušam ga kreativno prenijeti drugima ... ovaj film doživljavam kao nastavak te potrebe," kaže Huze.

Charlize Theron glumi policijsku detektivku Emily Sanders. Ova oskarovka iz Južne Afrike vjeruje da film pošteno obrađuje svoju temu bez da publici pokušava nametnuti politički pogled na rat u Iraku. "Za mene, to je priča o ljudima. Nije mi se činilo da nosi ikakvu političku poruku; nije ni ZA ni protiv rata. To je samo priča o realnosti života: u ratu smo i šaljemo vrlo mlade ljude, gotovo djecu, u taj rat da rade nešto što bi vrlo malo nas bilo spremno raditi. Duboko poštujem spremnost tih mladića i djevojaka da rade to što rade. Upravo zato mi je bilo jako teško što je priča filma istinita, što se sve to zaista i dogodilo," kaže Theron.

U filmu se pojavljuje i Susan Sarandon, također dobitnica oskara, kao ožalošćena majka ubijenog vojnika.

Naslov filma dolazi iz biblijske priče o mladom Davidu koji se suprotstavio Golijatu u dolini Elah.

XS
SM
MD
LG