Linkovi

Arktički led se topi deset puta brže nego ranije


Satelitske snimke pokazuju da se Arktički led ove godine otapa deset puta brže nego što je uobičajeno, te da je Sjeverozapadni prolaz, morski put između Europe i Azije – u povijesno doba uvijek zaleđen! – sada potpuno otvoren i plovan.

Europska svemirska agencija kaže da ovomjesečne satelitske snimke pokazuju milijun četvornih kilometara otvorene vodene površine na području gdje je inače trajni morski led blokirao transportne rute uz sjevernu Kanadu.

Arktički led se konstatno smanjuje posljednjih godina po stopi od oko 100 milijuna četvornih kilometara godišnje. No, krajem ovogodišnjeg ljeta, prema izvješću ESA-e, on se topi deset puta brže nego inače, te je ukupna površina arktičkog leda za četvrtinu manja nego ikada ranije u povijesti.

O Sjeverozapadnom prolazu su pomorci stoljećima sanjali, jer bi drastično skratio putovanja iz Europe u Aziju. Sada, kada je potpuno otvoren i plovan, to bi moglo dovesti do teritorijalnih sporova koji bi uključili Kanadu, Dansku, Norvešku, Rusiju i Sjedinjene Države – sve zemlje koje postavljaju teritorijalne zahtjeve na dijelove Arktika.

Geolozi procjenjuju da i do četvrtina svih svjetskih neotkrivenih zaliha nafte leži ispod Arktičkog oceana. Radilo bi se možda o stotinama milijardi tona nafte i prirodnog plina.

Prošli mjesec je kanadski premijer Stephen Harper najavio da će njegova vlada izgraditi dva nova vojna kompleksa na istočnom ulazu u sjeverozapadni prolaz u pokušaju nametanja svog suvereniteta nad tim područjem.

Rusija je zatražila od Ujedinjenih naroda da potvrde njezine teritorijalne pretenzije na velik dio Arktika. Taj je zahtjev potkrijepljen misijom ruskih podmornica koje su zabile nacionalnu zastavu u morsko dno ispod Sjevernog pola.

XS
SM
MD
LG