Linkovi

Nogomet u Americi - preko Pelea i Beckhama do vlastitih zvijezda


Prije 40 godina, u Sjeverno - američkoj nogometnoj ligi glavne su atrakcije bile strane zvijezde - primjerice Brazilac Pele, Nizozemac Johan Cruyff, talijanski vratar Giorgio Chingala, te najbolji njemački obrambeni igrač Franz Beckenbauer. Američki klubovi danas mogu računati i na brojne domaće talente. Mohamed Elshinnawi posjetio je školu nogometa koju vodi klub DC United, ovdje u Washingtonu.

Nogometni savez Sjedinjenih Država stvorio je mrežu škola koja najmlađim igračima pruža šansu da treniraju u ograncima profesionalnih klubova, kao što je ona u Washingtonu, koja je povezana s klubom D.C. United. Glavni za razvoj mladih igrača pri ovom klubu je John Measner.

"Cilj je popraviti neke nedostaci koje mi imamo ovdje u Sjedinjenim Državama. Mnogi mladi igrači nisu do sada imali dovoljno kvalitetnog treninga, tako da je naglasak ove škole da im to pruži" - kaže John Measner.

Trenirat će se u dvije skupine: igrači mlađi od 16 te mlađi od 18 godina. Sličnu školu u Los Angelesu vodi David Backham, te je po njemu i dobila ime. Trener D.C. Uniteda, Tommy Soehn siguran je da će trening u nogometnoj akademiji D.C. Uniteda biti sveobuhvatan, i dodaje da je širenje ovog programa po cijeloj Americi od ključnog značaja. Profesionalni igrači D,C. Uniteda će raditi u kampovima sa mladima, i bit će im pozitivan primjer.

Jedan od mladih nogometaša, Nick Mattingly kaže da je dolazak profesionalnih igrača u kamp za njega velika inspiracija: "Uče nas kako da bolje igramo nogomet, da budemo više na njihovom nivou. Mislim da se tako pred nas postavljaju viši standardi, koje trebamo dostići. Zaista je odlično vidjeti profesionalne igrače u našem kampu."

Nick Mattingly se nada da će jednog dana biti profesionalni nogometaš u Evropi, poput Freddyija Adua. Ovaj igrač podrijetlom iz Gane, počeo je igrati u D.C. Unitedu sa 14 godina, i nedavno je potpisao ugovor sa portugalskim klubom Benfica.

John Measner profesionalno je igrao nogomet u Francuskoj i Njemačkoj. Kaže da je D.C. United dobar klub koji bi mogao dati igrače svjetske klase: "Ponosimo se razvojem igrača kao što je Freddy Adu i Bobby Convey, koji su nam došli sa 14 i 16 godina. D.C. United je fantastično razvio mlade talente poput njih."

D.C. United je odlučan u namjeri da promovira nogomet u Sjedinjenim Državama. Njegova nogometna akademija svake godine u nacionalnu nogometnu akademiju šalje dvije ekipe mladih igrača, a organizira i prijateljske utakmice s juniorskim ekipama klubova engleske prve lige.

XS
SM
MD
LG