Linkovi

Direktori Googlea mogu koristiti NASA-ino uzletiše


Utemljitelji Internet kompanije Google postavili su novi standard u povlasticama koje uživa američka korporativna elita: uzletište o kojem skrbi savezna vlada, na kojem nema gužve i koje je svega sedam minuta udaljeno od njihovih ureda. Za milijun i 300 tisuća dolara Larry Page i Sergej Brin dobili su priliku za parkiranje njihovog privatnog Boeinga 767, kao i druga dva korporativna zrakoplova Googlea, na uzletištu Moffet Field o kojem skrbi NASA i koje je uglavnom zatvoreno za privatne zrakoplove.

Dopuštenje za parkiranje njihovog privatnog zrakoplova na ovom uzletištu vjerojatno će izazvati zavist kod drugih tajkuna u Silikonskoj dolini, ali – kako primjećuje New York Times – možda neće naići na podršku u lokalnoj zajednici koja se uglavnom ponosi što je sjedište Googlea na tom području. A kako su direktori Googlea ishodili dopuštenje za korištenje uzletišta? Tako što su NASA i čelnici Googlea postigli dogovor oko postavljanja instrumenata za znanstvena istraživanja na njihove zrakoplove.

U Los Angelesu, pak, točnije u njegovom južnom dijelu, gradsko vijeće predlaže moratorij kojim bi se na dvije godine zabranilo otvaranje novih restorana brze hrane, piše Christian Science Monitor. Naime, neki gradski dužnosnici kažu da hamburgeri, prženi krumpirići, coca-cola i drugi artikli koji se mogu kupiti u takvim restoranima narušavaju zdravlje građana te da se stvari moraju promijeniti.

Kako to obično biva, predložena inicijativa naišla je i na odobravanje i na kritike. Pristaše vjeruju da je došlo vrijeme da se prehrana Amerikanaca učini zdravijom. Druga strana drži da je ovaj pokušaj – neovisno o dobrim namjerama - osuđen na propast jer je pogrešan. Oni smatraju da vlasti nisu u poziciji da reguliraju društveno ponašanje uključujući prehranu građana, stoji u Christian Science Monitoru.

XS
SM
MD
LG