Linkovi

Web stranica tjedna: Kako stvari funkcioniraju


Slično Oskarima kod filma, i internet ima svoje nagrade. Na ovogodišnjoj dodjeli Webby Awards u New Yorku, neka od najprestižnijih priznanja dobila je web stranica www.HowStuffWorks.com. I to u dvije kategorije – obrazovanju i kvaliteti pisanja.

Ako vas zanima kako nešto funkcionira, pitajte učitelja i pisca Marshalla Braina. On je pokrenuo web stranicu How Stuff Works kao hobi, 1998 godine. "Jednostavno sam pisao o svemu što me zanimalo. Potražio bi informacije i pisao o tome," kaže Brain.

Kratki tekstovi objašnjavaju na kom principu rade razne sprave i strojevi, od automobilskog motora do rezervoara za vodu i klatna na satu.

Web stranice How Stuff Works postale su brzo vrlo popularne. Marshall Brain je zaposlio još nekoliko pisaca i otvorio ured izvan svog doma. Danas ovu web stranicu mjesečno posjeti izmedju osam i 9 milijuna ljudi.

Marshall Brain vjeruje da je stranica popularna jer ‘objašnjava neke temeljne stvari o svijetu koji nas okružuje’. "Na njoj možete čitati o toliko različitih stvari, i mnogi dolaze samo da nešto novo nauče. Iz čiste znatiželje."

No, web stranice How Stuff Works puno su više od obične tražilice. Tu su i video zapisi kao i stručni članci o različitim temama o kojima svakodnevno pišu novine ili izvještava televizija. Teme su razvrstane u različite kategorije - automobili, kompjutori, znanost, hrana, novac... Kategorije posjetitelje vode dalje, na vrlo impresivnu listu multi- medijskih priloga. "Na multimedijskoj stranici možete pročitati što poželite… primjerice kako funkcionira klimatizacijski uredjaj u vašem autu. Možete saznati što god želite," kaže Brain.

Popularnost ove stranice pomogla je Brainu da svoj hobi pretvori u biznis. Stranica je besplatna za sve korisnike i financira se isključivo reklamama. Marshall Brain često drži predavanja u školama i popularan je gost radio i televizijskih programa. Kaže da mu je rad na ovoj web stranici promjenio pogled na svijet. "Posjetite moj web site i pročitajte stotinjak tekstova o raznim temama, i vidjet ćete da ćete uskoro svoj hladnjak, mikrovalnu pećnicu, toster, mobilni telefon ili auto gledati drugačijim očima. Shvatit ćete da konačno razumijete što se dogadja, konačno znate kako te naprave funkcioniraju," kaže Brain.

Podsjetimo još jednom, web stranica Marshalla Braina je www.howstuffworks.com.

XS
SM
MD
LG