Linkovi

Luciano Pavarotti (1935-2007.)


Jedan od najvećih svjetskih tenora, Luciano Pavarotti, preminuo je u četvrtak, 6. rujna u svom domu u Italiji. Bila mu je 71 godina.

Smatran jednim od posljednjih u nizu klasičnih talijanskih tenora, poput Enrica Carusa, s početka 20. stoljeća, Pavarotti je bio poznat i kao “Kralj visokog C”, nakon što je u ariji Donizettijeve opere "Kći pukovnije", koja se smatra pravim izazovom za tenore, savršeno otpjevao niz visokih tonova. Zahvaljujući svom punom, izražajnom glasu i osobitom šarmu, bio je omiljen diljem svijeta.

Kritičar dnevnika “New York Times” jednom je napisao da je 'Bog poljubio glasnice' Luciana Pavarottija. Bio je majstor bel canta – stila pjevanja koji se odlikuje čistim tonovima i jasnom artikulacijom u višem tonskom registru.

Rođen u Modeni, u Italiji, 1935. godine, Pavarotti je počeo pjevati već u djetinjstvu. Njegovi bi roditelji na gramofonu često slušali velike talijanske tenore poput Carusa i Giglia. Iako je želio postati profesionalni nogometaš, Pavarotti je završio učiteljsku školu i dvije je godine radio kao učitelj u jednoj osnovnoj školi. Otac ga je bodrio da nastavi sa satovima pjevanja, a to se i isplatilo kada je 1961. godine Pavarotti pobijedio na pjevačkom natjecanju, nakon čega mu je bila ponuđena uloga u lokalnoj produkciji Puccinijeve opere La Boheme.

Ranih 60-ih godina, Pavarotti je pjevao u brojnim operama i redovito oduševljavao publiku svojim glasom i lakoćom s kojom je izvodio teške glazbene dionice. G. 1967, debitirao je na američkoj opernoj sceni u opernoj kući San Francisca, a godinu dana kasnije nastupio je i na pozornici Metropolitan Opere u New York Cityju. Proširio mu se i repertoar, na djela Verdija, Mozarta i drugih skladatelja.

Priznavši da je 'rob svog grla', Pavarotti je jednom usporedio tenore sa sportašima jer neprestano moraju trenirati kako bi održali čvrstoću glasnica: "Morate biti kao sportaš. Morate to raditi svaki dan. No, to ne znači da se time trebate “ubijati.” Ponekad je 10 minuta dovoljno, no instrument uvijek treba biti spreman."

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, Pavarotti je postao prva prava globalna svjetska operna zvijezda. Televizijsko emitiranje nekih od njegovih najboljih uloga proširilo mu je publiku na stotine milijuna koji možda nikad ne bi uživali u opernima arijama. G. 1986, 250 milijuna Kineza vidjelo ga je u izravnom prijenosu opere La Boheme iz državne opere u Pekingu.

No, Pavarotti je bio poznat i po besplatnim koncertima na otvorenom na kojima je osim arija pjevao i popularne pjesme iz svoje rodne Italije. Album s koncerta tri tenora u Rimu 1990. godine, s Placidom Domingom i Jose Carrerasom, prodan je u milijunima primjeraka. Održavao je besplatne koncerte i u londonskom Hyde parku 1991, te njujorškom Central parku, u lipnju 1993, na kojem ga je slušalo 500 tisuća ljudi. Tada mu je bilo 58 godina.

Na opće iznenađenje, Pavarotti je patio od predkoncertne treme, priznavši da je puno više strahovao u trenucima prije samog izlaska na pozornicu nego za vrijeme pjevanja: "Da, jer prije nego što izađete na scenu, ne znate što se može dogoditi. A u trenutku kad stupite na pozornicu, počinjete osjećati u kakvom je stanju vaš glas i vaše tijelo. Postoji jedan prekidač u glavi koji se tada uključi i pretvori vas u sasvim drugu osobu."

Pavarotti je koncertom u newyorškom Centralnom parku 1993. godine potvrdio svoju popularnost i samopouzdanje nakon bolne operacije koljena popraćene strogom dijetom. Publika ga je ponovno nagradila burnim aplauzom, a kritičari pohvalama.

Prihvatio je rock i pop glazbene stilove dobrotvornim koncertom “Pavarotti and Friends,” u kojem je nastupio popularni britanski roker Sting, kao i sastav Neville Brothers iz New Orleansa te guitarist sastava Queen, Brian May.

Tih je godina Pavarotti počeo izbjegavati pitanja o mirovini, govoreći da će mu njegova publika dati znak kad će za to doći vrijeme: "Koliko bih još dugo želio pjevati? Ne znam. Vi mi to recite. To ne ovisi o meni. Pjevat ću dokle god me publika želi."

Pavarottiju je prošle godine dijagnosticiran rak gušterače. Preminuo je u 71 godini života.

XS
SM
MD
LG