Linkovi

NYC: Kontroverza zbog 'arapske' škole


U New Yorku Cityu, počela je nastava za milijun učenika no najviše pozornosti privlači jedna škola – prva državna škola u kojoj se, osim na engleskom, predaje i na arapskom jeziku. U nastavnom programu, kao obvezni predmeti navode se arapski jezik i arapska kultura.

Učenike ove škole pred ulazom su dočekali novinari i policijsko osiguranje. Pristaše ove škole kažu da ništa ne bi trebalo biti kontroverzno jer će se slijediti isti nastavni plan kao i u drugim školama u gradu, a jedina razlika je u tome što su arapski jezik i kultura obavezni.

U gradu od prije postoje dvojezične škole u kojima se, primjerice, uči i predaje na španjolskom, francuskom ili mandarinskom, jednom od jezika naroda Kine

No kritičari izražavaju bojazan da će učenici škole na arapskom biti indoktrinirani te podsjećaju da je bivši ravnatelj odstupio s dužnosti kad je stao u obranu majica s napisom 'Intifada', koje su nosili neki učenici.

Druga strana uzvraća tvrdnjom da zbog potreba američke nacionalne sigurnosti više Amerikanaca treba znati arapski jezik.

Zanimljivo je da je novi ravnatelj škole Židov, a da je tek manjina učenika arapskog ili muslimanskog podrijetla.

XS
SM
MD
LG