Linkovi

Najvažniji argument haškog Tužiteljstva protiv privremenog oslobađanja Gotovine je njegovih 4,5 godine bijega


Osnovni argument haaškog Tužiteljstva u raspravi da li ili ne privremeno oslobađati Antu Gotovinu do početka suđenja ili dok to suci ne zatraže, bit će činjenica da je bježao četiri i pol godine. S ovim pada u vodu svaka usporedba s drugim slučajevima na koje se poziva Gotovinina obrana budući da niti za jednim Tribunalu raspoloživim optuženikom nije bila provedena tako opsežna akcija potrage kao što je to učinjeno u slučaju Gotovine.

Tužiteljstvo se u svom argumentiranju suprotstavljanja zahtjevu Gotovinine obrane ne namjerava previše baviti drugim elementima, ostajući pri tome da je dugogodišnji bijeg njemu najvažniji i najjači razlog protivljenju. Tužiteljstvo također smatra kako garancije hrvatske Vlade, kao ni riječ zadarskog nadbiskupa nisu dostatni, a nije niti nadzor elektronskom narukvicom.

Što se tiče potvrde originalnosti dokumenata o Gotovininoj kriminalnoj karijeri u Francuskoj, Tužiteljstvu neće trebati puno truda za to a ovaj dio podebelog obrazloženja protivljenja privremenom oslobađanju – s dokumentacjom od gotovo 200 strana – ionako ne smatra ključnim.

Na sudskom je Vijeću odluka koji su argumenti snažniji. Praksa je da su suci do sada bijeg pred Tribunalom u obrazloženju presuda uvijek tretirali kao otežavajuću okolnost.

Malo je vjerojatno da će suđenje Gotovini, Čermaku i Markaču početi ove godine iako je početak bio zakazan za svibanj.

XS
SM
MD
LG