Linkovi

Samo 12 posto stanovnika Europske unije zna da je Hrvatska kandidat za članstvo


Proširenje Europske unije je za javnost zaboravljeni proces, koji se ne bi ni spominjao da nije Turske i sustavne galame koja se diže oko njezine podobnosti ili nespremnosti za članstvo u zajednici kao i procjene da li je toj velikoj zemlji - čak i primjereno reformiranoj i europeiziranoj - uopće mjesto u Europi.

Ovo je najzanimljiiviji rezultat ispitivanja javnog mnijenja koji je proveo Eurostat, na temu novih susjeda Europe.

Samo četiri posto Slovenaca u stanju je navesti imena pet zemalja– kandidata i 'kandidata za kandidate' za članstvo u EU. No točan odgovor zna čak 34 posto anketiranih u Turskoj, 12 posto u Hrvatskoj i šest posto u Mađarskoj.

Da je Hrvatska 'u čekaonici' i da je buduća članica u anketi je potvrdilo 72 posto Slovenaca. Znanje svih ostalih je ispod polovice, u čemu vodi 48 posto Austrijanaca, 34 posto Slovaka, 24 posto Mađara i 21 posto Čeha. Za ostale, Hrvatska je kao buduća članica EU zaboravljena ili gotovo zaboravljena zemlja jer je svega 12 posto anketiranih svjesno činjenice da će i Hrvatska u dogledno vrijeme u zajednicu.

Što se Turske tiče, za nju se kao za buduću članicu najviše zna u Nizozemskoj, 66 posto, potom u Švedskoj i Finskoj. Za Makedoniju, kandidata bez otvorenih pregovora, čulo je tek pet posto anketiranih - najviše u Grčkoj, Bugarskoj i Sloveniji.

XS
SM
MD
LG