Linkovi

Bob Marley - glasnogovornik potlačenih


Zvijezda reggae glazbe Bob Marley preminuo je od raka 1981. godine. Tijekom života, a i posthumno, on je primio mnoga priznanja, među kojima je i odabir njegovog albuma Exodus za album stoljeća po izboru magazina Time.

Album Exodus snimljen je u Londonu i objavljen na ljeto 1977. Bob Marley i njegov sastav Wailers napustili su karipski otok Jamajku nakon što je u prosincu 1976. Marley bio ranjen kao žrtva političkog atentata.

Viven Goldman je novinarka iz New Yorka koja je bila Marleyev publicist i njegovu diskografsku kuću Island Records. Ona je napisala knjigu o stvaranju albuma Exodus. Goldman kaže da ima dosta albuma koji su ozbiljni kandidati za naslov album stoljeća no da je Exodus zasluženo odnio taj naslov.

"Mislim da album Exodus posjeduje određenu savršenost, ravnotežu koja odražava Marleyev životni ciklus. Slušanje pjesama na tom albumu po redu vas zaista može odvesti na inspirirajuće putovanje."

Goldman kaže da je izbor Exodusa za album stoljeća posebno značajan obzirom da je Marley uspio prevladati svoje vrlo skromno podrijetlo postavši u očima mnogih glasnogovornik potlačenih.

"On je došao iz vrlo siromašnog okruženja, bio je miješane rase i gdje god je došao bio je autsajder. Stoga je njegova poruka utoliko snažnija jer je njegov talent i vizionarstvo bilo toliko utjecajno."

Reggae pjevač Delroy Washington rodom je s Jamajke, danas s prebivalištem u Londonu, poznavao je Marleya dok je živio u Trenchtownu, opasnom dijelu geta u Kingstonu, glavnom gradu otoka. Washington kaže da je već onda bilo očiti da je Marley predodređen za veliku karijeru.

"Bio je zaista dobra osoba, pun ideja, progresivan, bio je puno bolje informiran od prosječnog mladog Jamajkanca. Ima je nekakvu auru, ne želim zvučati mistično no on je uistinu izgledao kao da je od zlata, izgledao je kao da je rođen da bude nešto posebno."

Marley je nosio kosu spletenu u posebne pletenice, u znak pripadanja rastafarijanizmu, vjerskom pokretu koji je slavio pokojnog etiopskog monarha Hailea Selasija kao božju inkarnaciju. Među počastima koje je Marley dobio je primitak u članstvo kuće slavnih Rock and roll glazbe kao i Medalja mira za treći svijet Ujedinjenih naroda.

Prošlog mjeseca anglikanska crkva Jamajke obznanila je da će Marleyeva skladba One Love-People Get Ready biti uvrštena u crkvene pjesme. Glasnogovornik crkve opravdava taj potez rekavši da je Marley možda bio protiv crkve ali nije bio protiv boga.

XS
SM
MD
LG