Linkovi

Sveučilište Virginia Tech počinilo brojne propuste tijekom masakra u travnju


Los Angeles Times piše da je panel koji je istraživao ubilački pohod na sveučilištu Virginia Tech u travnju ove godine, kritizirao sveučilište zbog nedovoljne komunikacije te zbog propusta da iz niza naznaka zaključe kako je napadač, student Seung-hui Cho, mentalno nestabilna osoba. Cho je 16. travnja ubio 30 osobe, a nakon toga počinio je samoubojstvi.

U izvješću panela stoji i da su djelatnici sveučilišta nekorektno interpretirali savezne zakone o privatnosti te da nisu razmijenili informacije između savjetovališta, uprave sveučilišta i roditelja napadača. Osmočlani panel kritizirao je pripadnike sigurnosti na kampusu zato što su pogrešno zaključili da je nakon prva dva ubojstva napadač pobjegao. Nakon dva sata Cho se zatvorio u jednoj od zgrada gdje je usmrtio još 28 osoba.

New York Times piše o radnim prilikama u kompaniji IBM. «Radi se o snu svakog radnika: uzmite koliko god hoćete dana odmora, bez da dosta ranije obavijestite svog nadređenog i bez brige da će vas šef zvati. Izađite ranije s posla, produžite vikend ili pak povežite dva tjedna odmora, kako god želite. U petak ne morate lagati da ste bolesni kako biste mogli pobjeći na pecanje preko vikenda. Samo otiđite, nitko vam ne računa dane». Kako piše New York Times, to je ono što se u osnovi događa u IBM s njegovih 355 tisuća uposlenika koji imaju ukupno tri ili četiri tjedna odmora godišnje.

Djelatnici svoje planove za odmor ispisuju na elektronskim kalendarima koje njihovi kolege mogu gledati putem Interneta te ostavljaju podatke kako ih se može dobiti u slučaju potrebe. Nadređene u IBM-u samo zanima da posao bude obavljen. No, stručnjaci kažu da postoji i loša strana ovakvog aranžmana, a to je brisanje granice između rada i odmora što može dovesti do zdravstvenih problema. Navodno, radnici sada više rade, a da to, zbog fleksibilnosti, ni ne primijete.

XS
SM
MD
LG