Linkovi

Krivotvorenje i piratstvo koštaju američku ekonomiju 200 milijardi dolara godišnje


Američki poslovni čelnici kažu da krivotvorenje i piratstvo proizvoda i patenata zaštićenih autorskim pravima godišnje košta američku ekonomiju više od 200 milijardi dolara godišnje. Zbog toga se 'gubi' i oko 750 tisuća radnih mjesta. Krivotvoreni proizvodi prijete američkoj konkurentnosti na međunarodnom tržištu i imaju veliki ekonomski učinak na gradove poput Los Angelesa.

Piratizirani akumulatori i dijelovi za automobile, lažni satovi s imenima poznatih marki i neovlašteno presnimljeni filmovi na DVD-u. Sve se to vrlo lako može pronaći u Los Angelesu. Nedavna anketa koju je proveo Gallup pokazuje da je četvrtina njegovih stanovnika prošle godine kupila piratiziranu robu, na mjestima poput Santee Alley, živopisne tržnice u centru grada, na koju se često odlaze "lovci" na niske cijene.

Uska ulica puna je štandova na kojima trgovci prodaju jeftinu odjeću, torbe, tenisice, naočale i elektronske proizvode. Na nekima od njih nalaze se etikete Chanela, Coacha, Rolexa i drugih skupih marki, međutim, radi se o krivotvorinama. Globalno piratstvo i krivotvorenje proizvoda košta Los Angeles, inače dom američke industrije zabave, više od 100 tisuća radnih mjesta godišnje i milijarde dolara izgubljenog prihoda. Gubici u filmskoj industriji otprilike su polovica tog izgubljenog prihoda.

Jack Kayser, ekonomist u Korporaciji za ekonomski razvoj okruga Los Angeles, kaže da piratstvo ima puno veći učinak i izvan industrije zabave.

"To pogađa skoro svakoga. Filmska i televizijska industrija su, naravno, najteže pogođene, ali imamo i glazbu, industriju odjeće, lijekova i dijelova za zrakoplove. To je podugački popis."

U jednom velikom skladištu pokraj losangeleske luke carinski i agenti Pogranične službe pregledavaju pristigli teret koji je stigao iz Azije, u potrazi za krivotvorenim proizvodima. Agentica Susan Ponce kaže da često pronađu krivotvorenu robu.

"Proizvodi variraju od odjeće, igračaka do ručnih torbica."

Dužnosnici kažu da je dio solucije – provođenje zakona. U nedavnoj raciji u Santee Alley policija je konfiscirala krivotvorenih proizvoda čija bi cijena iznosila preko 10 milijuna dolara - kad bi bili originali…Vlasti moraju također uvjeriti potrošače da kupovanje krivotvorenim proizvoda i "skidanje" s Interneta piratizirane glazbe i filmova predstavlja oblik krađe. Gradonačelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa nada se da će u to uspjeti uvjeriti mlade.

"Obrazovanje je od kritične važnosti. Želimo se usredotočiti na škole i sveučilišta, na mlade, poslati im poruku da to ima negativni učinak na sve."

U smanjivanju tzv. digitalnog piratstva pomaže i tehnologija. Nova pomagala kao što su uređaji s kojima se može gledati u mraku pomažu ljudima u filmskoj industriji da otkriju osobe koji tajno snimaju filmove u kino dvoranama.

Međutim, stručnjaci kažu da najnovije minijaturne kamere i mobiteli taj posao znatno otežavaju. Isto tako slažu se u tome da piratstvo i krivotvorenje proizvoda štete i potrošačima i biznisima, te smanjuje američku konkurentnost na globalnom tržištu.

XS
SM
MD
LG