Linkovi

Oboljeli od raka i povratak na posao


Rak je univerzalna bolest – mnoge ljude pogađa bilo osobno bilo nekoga koga poznaju. Ukoliko im je bolest dijagnosticirana i liječena rano, pacijenti mogu nastaviti produktivni život. Jedna studija, koju provodi Sveučilište Ohio State, prati oboljele od limfoma i leukemije da vidi kako brzo se vraćaju na posao nakon kemoterapije.

Procjenjuje se da u Sjedinjenim Državama žene kojima se rak dojke liječi operativnim putem ostaju na bolovanju i do šest tjedana. Međutim, Cara Stein je radila svih 16 tjedana koliko je primala kemoterapiju i daljnjih pet tjedana zračenja. Kaže da su se njezini kolege s posla prilagođavali situaciji kako se mijenjao njezin izgled.

"Kad su se privikli na početni šok da sam izgubila svu kosu, svima nam je bilo lakše. Moja je bolest postala javna stvar i sve se znalo."

Wendy Skinner kaže da je za nju povratak na posao značio blagotvorno odmicanje od preokupiranosti vlastitim stanjem.

"Stvar koju uopće nisam željela jest da budem kod kuće, razmišljajući o vlastitom stanju. Željela sam da mi mozak nešto radi, da bude zaposlen. Željela sam se održati aktivnom."

Betty Scull, poput mnogih drugih pacijentica, kaže da joj je trebalo mnogo upornosti da bi svaki dan otišla na posao.

"Niste pri punoj snazi; terapija vas iscrpljuje, jednako kao i bolest. A, i psihološki se osjećate ranjivi."

Wendy Skinner i Cara Stein kažu da im je velik udio iscjeljenja došao od moralne podrške njihovih kolega s posla.

"Oni bi 'uskakali' kada bih ja prolazila kroz emocionalno težak dan. Oni bi me ohrabrivali i nudili pomoć. To mi je čitavo vrijeme liječenja učinilo kao da je brže prošlo … kao da je prošlo bolje."

Šezdeset posto pacijenata u jednoj studiji izjavilo je da su nastavili raditi za vrijeme liječenja. Nakon godine dana, većina onih koji su otišli na bolovanje dok su se liječili, vratili su se na posao. Stručnjaci kažu da uposlenici možda ni nemaju izbora jer im treba zdravstveno osiguranje i stalni prihod.

Drugi faktor je način na koji poslodavci tretiraju pitanje bolesti i liječenja svojih uposlenika. U Sjedinjenim Državama i nekim drugim zemljama, oni koji diskriminiraju uposlenike koji se liječe krše zakon.

XS
SM
MD
LG