Linkovi

'Žetelac' stiže u Afganistan


Najtiražniji američki dnevnik USA Today izvještava da će američko ratno zrakoplovstvo uputiti u Afganistan novo oružje – bespilotni zrakoplov koji ima vatrenu moć lovca F-16. Letjelica nazvana The Reaper, u slobodnom prijevodu "žetelac", nasljednik je Predatora koji je nakon prvog pojavljivanja na bojišnici – u Afganistanu 2001. godine – postao jedno od najtraženijih oružja.

The Reaper može letjeti tri puta brže od prethodnika, nositi osam puta više oružja te ima znatno veći radijus leta, piše USA Today. Zanimljivo je da The Reaper može ostati u zraku osam puta duže od zrakoplova F-16. Prva eskadrila "žetelaca" sastojat će se od svega četiri letjelice, a cilj američkih vojnih planera je da se nabaviti 20 bespilotnih zrakoplova ovog tipa kojima se upravlja iz baza u Sjedinjenim Državama. Jedan od borbenih pilota koji upravlja bespilotnim letjelicama kaže da mu nedostaje letenje, ali tvrdi da će bespilotne letjelice ostati u sastavu oružanih snaga. "Ovo je budućnost", kaže instruktor i pilot Chad Miner.

Na američkim burzama i jučer loše vijesti. Pokazatelji vrijednosti dionica izgubili su dosta bodova nakon objavljivanja izvješća o naglom padu povjerenja potrošača u ekonomiju. Ovaj indeks važan je zato što potrošnja građana predstavlja dvije trećine ekonomskih aktivnosti u Sjedinjenim Državama. Ulagače brinu i naznake da Središnja banka neće dovoljno agresivno reagirati na potrese koji su zahvatili financijska tržišta, piše Washington Post.

Industrijski pokazatelj Dow Jones izgubio je 280 bodova i time samo u jednom poslovnom danu izbrisao sve prošlotjedne dobitke. Američka financijska tržišta zahvaćena su potresima nakon što su se pojavile bojazni oko mogućnosti građana da otplaćuju drugorazredne hipotekarne stambene kredite te nakon daljnjeg pada prodaje i vrijednosti kuća i stanova u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG