Linkovi

NYT: Odlazak Gonzalesa - 'posljednja prilika za svjež početak'


New York Times donosi analizu pod naslovom "Posljednja prilika za svježi početak". Times navodi da se predsjednik Bush tek privikava na novi život kao predsjednik čija stranka ima manjinu na Capitol Hillu dok su većinski demokrati naoružani subpoenama, otvorenim istragama i mogu blokirati njegove inicijative. "Kao i Ronald Reagan nakon skandala Iran-contra, predsjednik Bush želi spriječiti da njegova posljednja godina na dužnosti bude obilježena kongresnim istragama", stoji u New York Timesu.

Objava o ostavci Alberta Gonzalesa, nakon što je odlazak iz Bijele kuće najavio Karl Rove, ostavlja demokrate bez dvije najveće mete na njihovoj "listi za odstrel", piše dnevnik iz New Yorka. Kako stoji u članku, ovi odlasci i dobre su i loše vijesti za predsjednika Busha. S jedne strane, on može ući u slijedeću bitku s Kongresom oko rata u Iraku oslobođen tereta koji su i Gonzales i Rove predstavljali. S druge strane, njihov odlazak izoliranog predsjednika ostavlja još izoliranijim, stoji u New York Timesu.

Drugi Times, onaj iz Los Angelesa, iznosi slično stajalište. "Na neki način, odlazak Alberta Gonzalesa može se pokazati blagoslovom za predsjednika Busha", ocjenjuje dnevnik iz Los Angelesa. Bush je jamačno tužan zbog ovakvog razvoja događaja. I Rove i Gonzales godinama su mu vjerno služili i bili bliski prijatelji. "Teksaška mafija odlazi", kaže Ron Kaufman, dugogodišnji politički savjetnik obitelji Bush. "Došlo je do promjene filozofije ljudi kojima je predsjednik okružen. Oni su više proizvod Washingtona, a ne Austina u Teksasu»", ocjenjuje Kaufman za Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG