Linkovi

Gonzalesov položaj bio je oslabljen mjesecima


Alberto Gonzales bio je jedan od najbližih suradnika Georga Busha, najprije dok je on obnašao dužnost guvernera Texasa, a potom i kasnije kada je postao američki predsjednik. Gonzales je bio predsjednikov odvjetnik u Bijeloj kući sve dok 2005. godine nije potvrđen na dužnost ministra pravosuđa kao prvi hispanik na tom položaju.

Predsjednik Bush izjavio je da je nevoljko prihvatio Gonzalesovu ostavku te se potužio da su se kritičari bili okomili na ministra pravosuđa iz političkih razloga. Posljednjih nekoliko mjeseci bilo je očito da je Alberto Gonzales izgubio povjerenje i podršku, ne samo demokrata u Kongresu, već i republikanaca. Ono što je najviše uznemirilo zakonodavce bio je način na koji se on postavio tijekom prošlogodišnjeg otpuštanja osmero američkih državnih tužitelja. Demokrati su tvrdili da je to učinjeno s političkim motivima što je Gonzales negirao.

Međutim, čak su i republikanci doveli u pitanje njegov kredibilitet nakon Gonzalesova svjedočenja u Kongresu o tom spornom pitanju. Među kritičarima ministra pravosuđa bio je i republikanski senator Charles Grassley iz Iowe.

"On je učinio dosta gluposti. Zbog loše prezentacije u javnosti, zbog otpuštanja osmero državnih tužitelja koje vjerojatno nije ni trebalo otpustiti, njegov položaj bio je oslabljen."

Bud Cummings jedan je od smijenjenih državnih tužitelja.

"Njegova spremnost da nanese štetu profesionalnoj reputaciji američkih državnih tužitelja koji su lojalno služili predsjedniku stvarno je jedna užasna stvar. Nadam se da će se jednog dana preispitati i ispričati za to što je učinio."

Demokrati i neki pravni stručnjaci kritizirali su Gonzalesa i zato što je izgledalo kako mu je lojalnost predsjedniku bila važnija od njegove odgovornosti branitelja američkih zakona. Lawrence Tribe profesor je ustavnog zakona na Pravnom fakultetu Sveučilišta Harvard u Massachusettsu.

"On se više ponašao kao predsjednikov plaćenik umjesto kao prvi čovjek američkih organa reda i zakona."

Gonzales je također igrao ključnu ulogu u provođenju pravne strategije Bushove administracije u ratu protiv terorizma zbog čega je naišao na pohvale nekih republikanaca. U tom smislu, Gonzales se zalagao za dodatne predsjednikove ovlasti u proširivanju domaćeg programa prisluškivanja i praćenja komunikacija među osumnjičenim teroristima. On je, također, pripremio pravila za suđenje osumnjičenim teroristima na vojnim tribunalima što je izazvalo kontroverzu. Jonathan Turley profesor je prava na Sveučilištu George Washington.

"Najveće razočarenje u njegov mandat proizlazi iz toga da je kao prvi hispanik na dužnosti ministra pravosuđa moga učiniti puno više toga. Gonzales je vladavinu zakona vidio kao sredstvo za postizanje drugih ciljeva. Rezultat toga su neka doista šokantna kršenja međunarodnog prava i ustavnog zakona."

Predsjednik Bush je imenovao Paula Clementa kao vršitelja dužnosti ministra pravosuđa dok nasljednik Alberta Gonzalesa ne bude imenovan i ne dobije potvrdu Senata. Demokrati već upozoravaju predsjednika da pažljivo bira sljedećeg kandidata. Evo što je poručio demokratski senator iz New Yorka Charles Schumer.

"Sada je na Bijeloj kući da pronađe sljedećeg kandidata koji će, prije svega, biti profesionalac, a ne netko kome je važnija stranka ili prijateljstvo s predsjednikom. Za razliku od prošlog puta predsjednik treba izabrati najboljeg kandidata, a ne najboljeg prijatelja."

Gonzales je drugi bliski suradnik predsjednika Busha koji je objavio odlazak s dužnosti u proteklih nekoliko tjedana. Predsjednikov dugogodišnji politički savjetnik Karl Rove također je objavio da napušta administraciju na kraju ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG