Linkovi

Stan Lee i dalje stvara super-junake


Crtač stripova Stan Lee tvorac je nekih od u svijetu najpoznatijih super-junaka. Danas, u dobi od 84 godine, autor Nevjerojatnog Hulka, Fantastične četvorke i Spidermana, još uvijek je prisutan u popularnoj kulturi. Razgovarali smo sa Stanom Leejem o njegovom radu i budućim projektima.

Stan Lee je izmislio neke od najslavnijih likova koji su prešli sa stranica stripova na veliki ekran. U suradnji s nekoliko drugih crtača kompanije Marvel Comics, on je stvorio Mighty Thora, X-Men, Dr. Strangea, Daredevila i mnoge druge likove. No, najpopularniji je bio Spider-Man. Ugriz ozračenog pauka pretvorio je tinejdžera Petra Parkera u super-junaka. Ali, on je i dalje ostao suočen s problemima adolescencije, od akni do nervoze u kontaktu s djevojkama.

Stan Lee kaže da sve njegove super-junake odlikuju ljudske slabosti. "Pokušavao sam pokazati da, premda raspolažu super moćima, u njihovim vlastitim životima nije sve bilo savršeno. Još uvijek su morali brinuti kako zaraditi za život, kako se odnositi s drugim ljudima, te o svojim obiteljima i zdravlju i tako dalje. Pokušao sam ih napraviti stvarnim ljudima koji imaju super moći. Kako izgleda, ta mala razlika od drugih bila je ono što je ove likove učinilo toliko popularnima."

Sada je nova generacija ljubitelja otkrila Spidermana i Leejeve druge likove iz Marvelovih stripova. Treći film o Spidermanu doći će u kina ove godine, a najavljen je i četvrti. Još jedan nedavni film, "Rise of the Silver Surfer", najnoviji je nastavak serije o Fantastičnoj četvorki u kojemu se super-junaci ogledaju protiv moćnog Srebrnog Surfera i Galactusa koji proždire planete. Već su najavljeni filmovi s likovima inspiriranim Leejevim junacima, uključujući Iron Mana, Incredible Hulka, Thora, Wolverinea i Nicka Furyja.

Stan Lee je aktivan u mnogim aspektima industrije zabave kroz svoju kompaniju POW Entertainment. "Naziv kompanije znači 'purveyors of wonders', dakle oni koji pružaju čuda. Upravo to i radimo kroz filmove, televizijske emisije, izdanja na kompakt diskovima i DVD-ima. Ja sam stvaram nove likove i, ustvari, profesionalno mi je život zabavniji nego ikad ranije."

S bivšim bubnjarom Beatlesa Ringom Starrom radi na jednoj seriji crtanih filmova, a s jet-setericom Paris Hilton na drugoj. Radi i na filmskim projektima s kompanijom Disney Pictures, producira video igre, kao i zabavne sadržaje za Internet i mobilne telefone. Kaže da je svijet medija danas prepun novih mogućnosti, a općenito svijet u kojemu živimo 'uzbudljiviji nego ikad ranije'.

Tom svijetu, međutim, i dalje trebaju likovi super-junaka koje Stan Lee još uvijek neumorno izmišlja.

XS
SM
MD
LG