Linkovi

SZO upozorava na sve brže širenje zaraznih bolesti u svijetu


Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se zarazne bolesti šire svijetom mnogo brže nego ikad ranije, dovodeći u opasnost zdravlje, ekonomiju i sigurnost svih zemalja.

U svom godišnjem izvješću o stanju zdravlja u svijetu, Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je svake godine, od 1967, bila identificirana jedna nova bolest, što je bez presedana u povijesti.

Napori na kontroli dobro poznatih bolesti, poput tuberkuloze, doživljavaju nazadovanje zbog mutiranja uzročnika tih bolesti u otpornije sojeve, rezistentne na lijekove, kaže se u izvješću.

Svjetska zdravstvena organizacija za širenje zaraznih bolesti djelomično odgovornim smatra velik porast međunarodnih putovanja u zadnjih pedesetak godina. Ističe se da zaraženi putnik, ili insekt koji zaluta u avion, može prenijeti zarazu u drugi dio svijeta u roku od nekoliko sati.

Direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chan kaže da ptičja gripa predstavlja najveću opasnost po čovječanstvo, jer potencijalno može usmrtiti milijune ljudi. Niti jedna zemlja sama ne može odgovoriti na pandemiju, upozorava gospođa Chan i poziva na međunarodnu suradnju između 193 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije u diobi informacija i razvitku cjepiva.

XS
SM
MD
LG