Linkovi

Album '3-D' bluegrass violinista Caseya Driessena


Casey Driessen je najpoznatiji po sviranju bluegrass violine. No, njegov debitantski album pod naslov 3-D pokazuje da se on dobro snalazi u brojnim glazbenim stilovima.

Premda je 3-D njegov prvi album Caseya Driessena ste vjerojatno čuli već ranije kako svira violinu s američkim folk glazbenicima poput Stevea Earla, Tima O Briena, Bele Flecka, ili s pop glazbenikom Johnom Meyerom. Taj dvadesetosmogodišnji glazbenik nastupao je i snimao s još brojnim glazbenicima, neki od kojih su mu uzvratili uslugu gostujući na njegovom albumu.

Casey je odrastao na Srednjem zapadu, u državi Illinois. Violinu je počeo svirati sa šest godina. Njegov otac, također glazbenik uskoro ga je počeo voditi na festivale bluegrass glazbe, gdje je učio svirati s različitim glazbenicima.

Nakon mature Casey je upisao prestižu glazbenu školu Berklee u Bostonu, koja je poznatija po mnogim progresivnim jazz glazbenicima nego po bluegrass violinistima. Casey kaže da mu je Berklee otvorio jedan potpuno novi svijet: "Jedna od stvari koja mi se sviđala je što je škola izrazito međunarodna. Barem je pola studenata iz stranih zemalja s različitim glazbenim korijenima. Svi su oni došli proširiti svoja glazben obzorja. Moji su glazbeni korijeni bili u bluegrassu, ostalo sam slabo poznavao."

Jedna od takvih bluegrass skladbi je Jerusalem Ridge Billa Monroea, koju je Casey Driessen snimio za svoj album, u poneešto drugačijem aranžmanu. Ta mu je izvedba donijela i prvu nominaciju za nagradu Grammy.

XS
SM
MD
LG