Linkovi

Interno izvješće CIA-e preporučilo utvrđivanje disciplinske odgovornosti za čelništvo agencije


Novoobjavljeno interno izvješće američke Središnje obavještajne agencije CIA-e otkriva i neke nove pojedinosti o propustima koji su učinjeni u ovoj agencije prije terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. U izvješću pripremljenom 2005. godine kaže se da su - unatoč obećanjima danim krajem devedesetih godina o sveopćem ratu protiv terorizma - čelnici vodeće američke obavještajne službe dopustili da razne birokratske prepreke i nedostatni budžet osujete njihova nastojanja u pronalaženju i hvatanju operativaca al-Qaide.

I New York Times i Washington Post u današnjim izdanjima donose napise o ovom izvješću na naslovnim stranicama. Newyorški dnevnik piše da se u 19 stranica dugom dokumentu, kojeg je pripremio glavni kontrolor CIA-e John Helgerson, navodi kako je između 50 i 60 djelatnika CIA-e bilo upoznato s obavještajnim informacijama iz 2000. godine prema kojima se dvojica napadača od 11. rujna možda nalaze u Sjedinjenim Državama. Međutim, nitko od njih nije obavijestio Savezni ured za istrage FBI o ovoj potencijalnoj prijetnji.

Glavni kontrolor je tada preporučio da se vodeći čelnici CIA-e, uključujući i direktora Georgea Teneta koji je 2004. podnio ostavku, proglase odgovornima za propust da se uspostavi strategiju za onemogućavanje al-Qaide uoči terorističkih napada na Sjedinjene Države. Međutim, sadašnji direktor general Michael Hayden, kao i njegov prethodnik Porter Goss, odbijali su poduzeti disciplinski postupak. CIA je do jučer pokušavala spriječiti objavljivanje dijelova izvješća, međutim, nakon pritiska iz Kongresa i novog zakona - koji je donesen unatoč protivljenju generala Haydena – devetnaest stranica sažetka tog izvješća je objavljeno, dvije godine nakon što je napisano. Međutim, kompletno izvješće od nekoliko stotina stranica i dalje je klasificirano kao povjerljivo – piše New York Times.

Washington Post piše da je CIA sažetak izvješća objavila nevoljko, dodajući da su kongresni čelnici tražili da se konkretno utvrdi trebaju li dužnosnici CIA-e biti proglašeni odgovornima zbog obavještajnih propusta uoči terorističkih napada od 11. rujna ili možda biti adekvatno nagrađeni za svoj izuzetan rad. "Djelatnici agencije od vrha prema dolje" – piše u sažetku izvješća glavni kontrolor – "naporno su radili" protiv al-Qaide, međutim, "nisu uvijek radili djelotvorno i u suradnji s drugima". Tadašnji direktor George Tenet snosi "krajnju odgovornost" za to što CIA nije imala jedinstven strateški plan za borbu protiv al-Qaide. Obavještajna zajednica nije imala "dokumentirani sveobuhvatni pristup" prema al-Qaidi, a sam Tenet nije dovoljno iskoristio svoje ovlasti kako bi takav dokument bio pripremljen.

Washington Post piše da su se Tenet i njegovi nasljednici suprotstavljali objavljivanju sažetka ovog izvješća stoga što vjeruju da je u njemu CIA 'nepravedno izdvojena' i da je istraga glavnog kontrolora namjerno ignorirala ulogu koju su igrale druge obavještajne agencije. Inače, mnogi nalazi ovog izvješća o birokratskim propustima koji su omogućili devetnaestorici otmičara da izbjegnu hvatanje i izvrše napade, dokumentirani su na drugim mjestima, kao i u izvješću dvostranačkog povjerenstva koje je istraživalo propuste koji su doveli do napada od 11. rujna. Interno CIA-ino izvješće je međutim prvo u kojem se preporuča utvrđivanje disciplinske odgovornosti glavnih dužnosnika ove obavještajne agencije.

XS
SM
MD
LG