Linkovi

Iran pustio na slobodu zatočenu američku državljanku


Sjedinjene su Države pozdravile vijest o oslobađanju američke znanstvenice iranskog podrijetla Haleh Esfandiari iz iranskog zatvora. Esfandiari je navodno puštena na uvjetnu slobodu, uz jamčevinu. Američka je diplomacija zatražila bezuvjetno i trenutačno oslobađanje preostalih troje američkih državljana koji se nalaze u iranskim zatvorima.

Sjedinjene Države i Iran prekinuli su diplomatske odnose 1979. godine. Zbog toga se u Washingtonu još uvijek očekuje i službena potvrda vijesti da je Haleh Esfandiari puštena iz teheranskog zatvora. Vršitelj dužnosti glasnogovornika Državnog tajništva Gonzalo Gallegos izjavio je da se američka diplomacija nada da će sada biti pušteni na slobodu i drugi Amerikanci, ukupno njih trojica, koji su u Iranu uhićeni prije nekoliko mjeseci.

"Uvijek smo tvrdili da Haleh Esfandiari, kao niti ostala trojica, nisu učinili ništa nepropisno. Oni uopće ne bi trebali biti u zatvoru, trebali bi biti pušteni ovog trenutka. Ohrabreni smo viješću koju smo upravo primili. Moramo je potvrditi. I ostali američki državljani trebali bi biti pušteni na slobodu što prije, kako bi se vratili svojim obiteljima."

67-godišnja Haleh Esfandiari, direktorica Odjela za Srednji istok u Centru Woodrow Wilson – washingtonskom think-tanku koji se bavi međunarodnim odnosima – došla je u Teheran krajem prošle godine, kako bi posjetila majku. Nakon što joj je na ulici bila ukradena američka putovnica, odlučila je napustiti Iran, no vlasti joj to nisu dopustile.

Optužile su je da je umiješana u američke planove o svrgavanju vjerskih vlasti u Iranu. Američka je vlada u niz navrata nastojala uvjeriti Teheran da Esfandiari ne radi za vladu Sjedinjenih Država, da su ona i drugi zatvoreni Amerikanci bili u privatnom posjetu Iranu, te da ne predstavljaju nikakvu prijetnju po vlasti u Teheranu.

Iransko je vjersko čelništvo kontaktirao i bivši kongresmen Lee Hamilton, danas direktor centra Woodrow Wilson, na kojem je radila znanstvenica Haleh Esfandiari. Pokušao je objasniti da je Esfandiari radila na produbljivanju razumjevanja između dvije zemlje, a ne na rušenju režima. Lee Hamilton je nedavno, preko iranske misije u Ujedinjenim narodima, dobio odgovor vrhovnog iranskog vjerskog čelnika.

"Rekao je da mu je bilo drago primiti moj dopis, s izrazima želje za mirom i pravdom, te se obvezao da će se raspitati za ovaj slučaj. Nije izrijekom spomenuo Haleh Esfandiari, ali je rekao da će se potrebne mjere poduzeti što prije."

Centar Woodrow Wilson je kontaktirao i nekoliko stranih zemalja, zamolivši ih da se angažiraju u oslobađanju američke državljanke.

XS
SM
MD
LG