Linkovi

Arctic tale - priča o opstanku na krovu svijeta


Arktik je u opasnosti. Ledeni pokrov na Sjevernom polu se otapa. Neke prognoze upozoravaju da se već 2040.-e godine na Arktičkom moru neće više moći vidjeti plutajuće ledene površine.

“Arktička priča” je priča o opstanku na vrhu svijeta. Glas glumice Queen Latifah vodi nas kroz film i upoznaje s Nanu, polarnom medvjedicom koju vidimo kako sa svojim bratom blizancem izvire iz ledene jame i izlazi u prostrani ledeni svijet.

Upoznajemo i ostale stanovnike, poput malog ženskog morža po imenu Seela te njene brojne obitelji debeljuškastih divova. Redatelji ovog filma, supružnici Adam Ravetch i Sarah Robertson, proveli su 15 godina radeći na Arktičkoj priči za produkcijsku kompaniju National Geographic Films.

Ravetch kaže da su odrastanje likova poput Nanu i Seela prikazali služeći se s oko 800 sati snimljenog materijala. Rezultat – 90-minutni film o životu bjelog medvjeda i morža kojima prijete visoke temperature.

"Željeli smo odabrati trenutke koji se duboko podudaraju s ljudskim iskustvom. Primjerice, prizor majke-morža kako grli svoje mladunče neodoljivo podsjeća na ljudske odnose."

No, u ovom arktičkom raju nešto ipak nije u redu. Naime, led se vrlo rano i naglo topi. Sarah Robertson naglašava da film prikazuje prilagođavanje životinja klimatskim promjenama, što je dio borbe za opstanak.

"Mislim da se svi nalazimo na rubu provalije. Stoga se nadam da će naš film na jedan skroman ali slikovit način, pomoći ljudima da shvate ozbiljnost situacije, te da donesu ispravne odluke."

Robertson dodaje da će - baš kao i polarni medvjedi i morževi u Arktičkoj priči - i ljudi morati naučiti živjeti drugačije. “U pitanju su sudbine svih nas” – kaže Sarah Robertson.

XS
SM
MD
LG