Linkovi

Američki profili: Curtis Sliwa


Danas, Curtis Sliwa je popularna radio licnost, u svom programu govori o tekucim problemima kao sto su, recimo, kriminal i pravosudna pitanja, ali taj 53-godisnjak jos uvijek ponosno nosi crvenu beretku i jaknu koje ga odmah identificiraju s njujorskom skupinom Guardian Angels. Sliwa je organizaciju osnovao 1979. godine. Kriminal je bio na najvisoj točci i strah od napada, pljacke i ubojstava bili su dio svakodnevnog zivota za zitelje New Yorka.

"Izgledalo je da ni vlada ni policija nisu nista mogli uciniti, da su i jedni i drugi i svi koji su u zastiti gradjana i njihove sigurnosti inace angazirani – bili nesposobni. Izgledalo je kao da su jednostavno digli ruke, odustali. Kao da su govorili – nije vise u nasoj kontroli, ne mozemo gradom upravljati."

Sliwa je odrastao u radnickoj obitelji, u Brooklynu, imao je u sebi prodornosti i znanja stecenih na ulici. Njegovi roditelji, druga generacija useljenika, naucili su ga i vrijednostima teskog rada, usadili u njega i potrebu da sluzi drugima.

Stoga je za mladog Sliwu bilo potpuno normalno da u svojoj cetvrti organizira volontersku skupinu za ciscenje ghetta juznog Bronxa, gdje je on sam radio kao manager jednog McDonald’s restorana. Ali dublji i ozbiljniji osjecaj misije Sliwa je dobio kad je jednog dana primijetio da se stariji gradjani u njegovom restoranu zadrzavaju do kasnih sati, da u njemu nalaze neku vrstu utocista.

"Vidio bi ih kako polako pijuckaju kavu koja se vec ohladila ili jedu odstajali hamburger i kad bi konacno morao reci – Hej, vec je jedanaest navecer, zar nije vrijeme da idete svojim kucama, odgovarali su mi – Strah nas je na ulicu izaci, napast ce nas, opljackati, ici cemo kad svane, sigurnije je. Onda sam rekao svojim uposlenicima – sto mislite, kako bi bilo da ih otpratimo do njihove kuce, da podjemo s njima podzemnom, kako bi bili sigurni da su stigli sretno i sigurno. I tako je sve pocelo… "

Sliwa je 13 takvih, ad hoc osnovanih, pratilackih skupina organizirao u redovite ophodnje, sastavljene od gradjana, koji su starije pratili na podzemnoj zeljeznici, narocito na linijama koje su bile na zlu glasu po napadima i pljackama. Iste su skupine djelovale u gradskim parkovima, na ulicama, problematicnim stambenim naseljima.

"Slao sam poruku drugima – na nama je da se zla rijesimo i da se borimo za ono na sto imamo pravo."

U pocetku, Guardian Angels su nailazili na hladan prijem na obje strane zakona.

"Clanovi bandi, prodavaci droga, na nas su gledali kao na “cinkarose,” ljude vrijedne prezira. Oni koje smo zeljeli zastiti, na cijoj smo strani bili – muskarci, zene, djeca, stariji – a i policija, u nama su vidjeli Hell’s Angels, a ne andjele-cuvare, smatrali su nas huliganima."

Postupno, organizacija je bivala u drustvu sve vise i bolje prihvacana. Mnogi su se kriticari utisali kad su saznali da niti jedan pripadnik organizacije Guardian Angels, kad je u ophodnji, ne smije sa sobom nositi oruzje.

Ali Sliwa se dosjetio i jednom drugom nacinu zaustavljanja ili sprecavanja kriminala - gradjansko uhicenje. Legalna procedura, koja obicnim gradjanima dopusta da uhite onoga za koga sumnjaju da je pocinio prekrsaj ili za koga vjeruju da se na tako nesto sprema. Najcesce, medjutim, nije potrebno uhicenje tog tipa.

"To je psiholoski moment…ne morate nista reci, vas nastup vec sve govori. Ako netko nekoga napada i dodijava mu, krsi njegova prava, Guardian Angel istupa, primijenjuje i silu kad je ona potrebna."

Da bi netko postao Guardian Angel, potrebno je vise od dobrih namjera. Potencijalni clanovi moraju zavrsiti program obuke u trajanju od 125 sati – uci se prva pomoc, kako kontrolirati vece skupine ljudi, borilacke vjestine i jos stosta drugoga, prije nego s ena glavi moze ponijeti crvena beretka. Svi moraju dokazati svoje sposobnosti da mogu dobro raditi s drufima. Guardian Angels je iskljucivo volonterska organizacija.

"Predanost misiji – to je jedina placa!"

Curtis Sliwa, osnivac i predsjednik organizacije Guardian Angels, medjunarodne skupine gradjana za borbu protiv kriminala, covjek koji se posvetio zastiti i sigurnosti svojih sugradjana i tako doveo do promjene u nacinu i kvalitetu njihovih zivota.

XS
SM
MD
LG