Linkovi

Film tjedna: Becoming Jane


Engleska knjizevnica Jane Austen s puno je detalja i ljubavi, s puno psiholoske preciznosti i s puno duhovitosti, u svojim romanima, opisivala zivot engleske provincije, zivot engleskog drustva u 18. stoljecu. Ona sama nikad nije bila udata i vrlo malo je poznato o njenim vlastitim romanticnim vezama.

Jedan novi film – Becoming Jane - pokusava, na neobican nacin, ispuniti tu prazninu u nasem znanju – kroz pricu o jednoj vezi i o tome sto je ona mogla biti, cime je mogla uroditi, kako je ona mogla promijeniti zivot Jane Asten i kako je ona, moguce, utjecala na stvaranje nekih od njenih vodecih likova. Alan Silverman, iz Hollywooda….

"Vama je nemoguce udovoljiti."

"A ja mislim, Miss Austen, da vi smatrate da ja nisam dostojan vaseg drustva."

"Ja? MALE VOICE: Da, ma’am."

Oholost, predrasuda i uvjeravanje: i jedno i drugo i trece igra ulogu u koketiranju koje bi, u Engleskoj 18. stoljeca, moglo dovesti do braka. Ali, isto tako i razum i osjecaji. Za zenu onog vremena, da bi ona dobro zivjela i mogla udovoljiti potrebama svoje obitelji, bilo je potrebno udati se za nekoga tko je imao novaca, cija obitelj je bila imucna:

"Potpuno razumijem, mama, da su nase okolnosti teske.."

"Nemamo novaca za tebe."

"Ali, nesto se sigurno moze.."

"Ono sto imamo, to mora ostati za tvoju bracu. Ako se dobro ne udas, neces imati nista."

"Onda neka bude tako, neka bude nista, jer ja se bez ljubavi ne kanim udati… kao sto je moja majka."

Na scenu stupa Tom Lefroy, rodjak jednog obiteljskog prijatelja. Tom je irskog porijekla. Kad upoznaje Jane Austen, njoj je 21 godina. Radja se odmah uzajamna simpatija. Lefroya igra James McAvoy, posljedni put smo ga vidjeli u filmskoj drami “Zadnji kralj Skotske”. Tom Lefroy je vrlo lako mogao biti primjer, posluziti Jane Austen kao model za mnoge njene kasnije likove.

"Tom Lefroy je bio stvarna osoba, godinu-dvije mladji od Jane Austen. Znamo da ju je htio zaprositi, sve drugo o toj vezi samo su pretpostavke. Ukljucujuci ono – kako je ta veza, mozda, utjecala na njeno pisanje, na stvaranje likova poput Darcyja i Wickhama i Bingleyja i Collinsa i svih onih muskih likova u romanu Oholost i predrasuda."

"Ako se zelis posvetiti umjetnosti pisanja, i biti jednaka muskim autorima, onda je iskustvo od vitalnog znacaja."

"Da? A sto tebe cini pozvanim i kvalificiranim da dijelis takve savjete?"

"Ja svijet poznajem bolje od tebe."

"Oh, sigurna sam, puno bolje!"

"Dovoljno da znam da treba prosiriti tvoje horizonte."

Dvadesetjednogodisnju Jane Austen, u filmu Becoming Jane, igra americka glumica Anne Hathaway. U pripremanju za ulogu, procitala je, kaze, i ponovno citala, romane Jane Austen i uvjerenja je da su osobna iskustva autorice rezultirala njenim predrasudama opterecenim stavom prema ljubavi uopce.

"Roman Razum i osjecaji savrseni je primjer. Marianne Dashwood, lik iz romana, danas bi brzo preboljela jednog Willoughbyja i brzo nasla nekog drugog koji joj vise odgovara. Ja barem tako mislim, ali isto tako mislim da ni Jane Austen nije bio drag gubitak Marianneine licnosti, nestanak njene vatrenosti i njene strasti, ne vjerujem da je Austen na to s odobravanjem gledala. Takodjer, misljenja sam da je vecina njenih bracnih parova bila nesretna, duboko nesretna. Jedna osoba, u braku, nesretna, druga toga potpuno nesvjesna. Austen je, mislim, bila vrlo skepticna po pitanju braka. Istinsku srecu vidjela je u njemu samo kao nesto sto se povremeno dogadja, kao nesto rijetko, kao nesto sto se ne ostvaruje lako."

Redatelj filma - Julian Jarrold – kaze da se trudio podrobno i precizno docarati atmosferu Engleske u kojoj je Jane Austen zivjela. Ali, poput autorice, i on je ostao podalje od specificnih politickih pitanja tog razdoblja kao, recimo, posljedica americkog rata za nezavisnost ili napora da se zabrani daljnja trgovina robljem.

"Rat, vojska, politika… sve je to prisutno, osjeca se, ali izdaleka. Bilo bi pogresno misliti da su njeni romani samo ljubavni romani. Svaki je vrlo slozena prica. To je i bila jedna od privlacnih strana snimanja ovog filma – postoje elementi romanticnoga, ali i sve te druge teme."

U filmu Becoming Jane igraju i Julie Walters i James Cromwell, u ulogama mladih roditelja autorice. Maggie Smith glumi Lady Gresham. Umjesto da koristi lokacije u Hampshireu, u Engleskoj, gdje se Jane Austen rodila i gdje je odrasla, film je snimljen u Dublinu i irskom County Wicklowu.

XS
SM
MD
LG