Linkovi

Vrhunske jabuke iz New Yorka


Savezna država New York poznata je po veličanstvenim slapovima Nijagare i New York Cityu, gradu kojeg još zovu Velikom jabukom. No manje je poznato da je savezna država New York čuvena i po drugim – jestivim jabukama. Više od 700 uzgajivača profesionalno se bavi tim biznisom u kojem je zaposleno više od deset tisuća ljudi. Većina tih farmera uzgaja jabuke na relativno manjim farmama koje su u obiteljskom vlasništvu.

Točno je podne vrućeg dana u voćnjaku Red Jacket. Mark Nicholson uživa u povjetarcu koji dolazi s obližnjeg jezera Seneca i prolazi kroz 240 hektara njegove obiteljske farme. On kaže da je zapadni dio savezne države New York idealan za uzgoj jabuka, grožđa i drugog voća.

"Ovdje imamo odličnu klima za uzgoj ovih vrsta voća te plodno zemljište koje, vjerujemo, osigurava odličan okus voća."

Nicholson kaže da on osobno obožava jabuke. Takav je bio njegov djed koji je davno prodao svoju farmu pura na Long Islandu prije gotovo 50 godina i kupio ovaj voćnjak.

"Moj otac je naslijedio biznis te ga proširio. Sada, moj brat blizanac, moja sestra i ja imamo pred sobom izazov da odemo još i dalje."

Poljoprivredna znanost danas je znatno sofisticiranija nego u doba Markovog djeda. Novi pesticidi čuvaju jabuke od bolesti, a, kako kaže Mark Nicholson, današnja stabla se namjerno drže manjima nego što su bila ranije – oko dva metra u visinu i pola metra u širinu.

Takva patuljasta stabla daju više plodova nego prijašnja, a budući da svijetlo lakše prolazi kroz krošnju razina šećer u voću je veća što pojačava okus. Stabla stalno treba podrezivati i čistiti. Većinu tih poslova obavljaju radnici koji su pretežno iz Meksika.

"Teško je pronaći dovoljno američkih radnika za ovaj posao. Naši radnici iz Meksika rade od šest ujutro do pet navečer, šest dana tjedno, po suncu, i kiši, hladnoći i vrućini. Kad bismo ostali bez ove radne snage ne bismo mogli održavati ovoliku površinu voćnjaka, a možda bismo i bankrotirali."

Da bi umanjili tržišni rizik vlasnici Red Jacketa ne uzgajaju samo jabuke već i čitav niz drugih proizvoda poput borovnica, jagoda, malina, kajsija te trešanja. Na ovoj farmi odlučili su iskoristiti i povećanu potražnju za prirodnim sokovima koji se danas smatraju zdravijom alternativom gaziranim bezalkoholnim pićima.

Nicholson s ponosom ističe da na njegovoj farmi postoji sva potrebna infrastruktura tako da ne moraju plaćati drugima za procesiranje, pakiranje i transport. Sve to ide u prilog kompetitivnosti i dobre poslovne budućnosti farme u obiteljskom vlasništvu.

XS
SM
MD
LG