Linkovi

Film tjedna: 'Stardust'


Zle vještice, pala zvijezda i mladić u potrazi za najdubljom željom svog srca - to su samo neki od elemenata u novoj filmskoj avanturističkoj bajci, adaptiranoj prema romanu popularnog scince-fiction pisca Neila Gaimana. Alan Silverman za nas je pogledao film "Stardust", Zvjezdana prašina.

Nekoć davno, mladić imenom Tristan otputio se u avanturu svog života. Jednako kao i njegov otac prije njega, preskočio je 'Zid' koji dijeli staro englesko seoce istog naziva od magične kraljevine nazvane Stronghold. Kada se našao s druge strane zida, on zaista i nađe palu zvijezdu, po koju se otputio, ali zvijezda nije ono što je on očekivao.

Zvijezda je prekrasna mlada žena, imenom Yvaine. U tom magičnom svijetu, sve su zvijezde ustvari prekrasne mlade žene, koje s visina gledaju zbivanja u svijetu ljudi, ali tek rijetko imaju priliku i naći se među njima.

Tristan, međutim, nije jedini koji traga za Yvaine - grupa uvelih i izboranih vještica šalje najjaču među njima, Lamiju, da nađe palu zvijezdu i donese ju kako bi sve one mogle podijeliti zvijezdino srce, tajnu povratka mladosti.

Dok pokušavaju pobjeći pred zlom vješticom - koju tumači Michelle Pfeiffer -, Tristan i Yvaine se udružuju s nekim neobičnim saveznicima, među njima i Robertom DeNirom kao gusarskim kapetanom Shakespeareom, čija lađa jedri među oblacima, hvatajući munje.

Claire Danes glumi zvijezdu Yvaine. Za svoju ulogu ona kaže: Tko ne bi želio imati dugu plavu kosu, jahati na jednorogu i biti princeza iz dalekog svemira? Danes, koja će ovih dana debitirati na Broadwayu, u obnovljenoj predstavi Pigmalion, Georgea Bernarda Shawa, kaže da je interpretaciji svoje uloge zvijezde pristupila kao da se radi o stvarnom svijetu, a ne bajci.

"Nisam previše mislila na to kako da ju predstavim kao zvjezdano biće; to nisam ni trebala raditi, jer je najveći dio već bio postignut kostimima, frizurom i specijalnim kompjuterskim efektima. Ono što mi se najviše dopalo u scenariju i čitavom filmu je način na koji se balansira između fantazije i realističnosti," kaže Claire Danes.

Engleski glumac Charlie Cox glumi Tristana, uživajući u - kako to naziva - 'slobodi' koju fantazija pruža glumcu: "Ako o tome logično razmislite, onda stvarno ne postoji realistička reakcija kad se naiđe na vješticu ili na gusara koji jedri nebom. Dakle, to vam omogućuje da idete u glumi malo dalje, ako hoćete. Kad netko u filmu ustukne pred pištoljem uperenim u njegovo lice, onda je to reakcija koju bi najvjerojatnijer imala i publika. S druge strane, nitko koga znam nije nikad vidio ni vješticu ni letećeg gusara, dakle, mogu učiniti što god hoću!"

Michelle Pfeiffer smatra da je upravo to i opasnost, ta sloboda koja se nudi glumcu. Za nju samu, izazov je bio da spriječi da njezin lik vještice ne izgleda previše nerealan: "U slučaju mog lika, Lamije, tko će mi reći kad ju trebam malo obuzdati prije nego što padnem u klopku neuvjerljivosti? Za mene je to bio stvarno velik izazov, jer nikad nisam bila potpuno lagodna s humorom gesta. To nije nešto što bih sama zdušno radila, dakle, netko me mora gurnuti i poticati da se zaputim tim putem."

Redatelj Matthew Vaughn pružio im je vrlo jednostavne upute: To nije bajka, glumimo kao da je sve stvarno; ne nosimo kostime, nego odjeću; nismo gosti na nekom čudnom mjestu, nego živimo u svijetu koji je za nas najnormalniji.

Film "Zvjezdana prašina" sniman je na lokacijama u Škotskoj i na Islandu, te u slavnom londonskom studiju Pinewood.

U kameo ulogama pojavljuje se čitav niz britanskih glumaca, među kojima komičar Ricky Gervaise, Sienna Miller, te veteran Peter O'Toole. Glas pripovjedača u filmu pripada Ianu McKellenu. Glazbu za film skladao je londonski kompozitor Ilan Eshkeri.

XS
SM
MD
LG