Linkovi

Beta-amiloid: veza između Alzheimerove bolesti i glaukoma


Znanstvenici kažu da su otkrili vezu između osljepljujuće bolesti oka, glaukoma, i Alzheimerove bolesti. Veza je protein nazvan beta-amiloid.

Prevelika proizvodnja beta-amiloida, bjelančevine mozga koja je odgovorna za uništenje moždanih stanica u Alzheimerovoj bolesti, odgovorna je i za glaukom, kažu znanstvenici. Vidni živac, kažu, akumulira istu bjelančevinu beta-amiloid, koja izaziva smrt neurona u mozgu oboljelih od Alzheimerove bolesti. Potonja izaziva demenciju i, na koncu, smrt. Studije pokazuju da glaukom izaziva sljepilo kod 65 milijuna ljudi diljem svijeta.

Francesca Cordeiro, oftalmološkinja pri London University College, vodila je studiju o vezi između ove dvije bolesti. Kaže da su se znanstvenici usredotočili na beta-amiloid tijekom pokusa na miševima: "Izazvali smo povišenje očnog tlaka kod laboratorijskih životinja i, potom, pokazali da se beta-amiloid odložio u mrežnici i izazvao – jednako kao kod Alzheimerove bolesti – smrt živčanih stanica."

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Za znastvenike je najuzbudljivije otkriće bilo da su uspjeli zaustaviti napredovanje glaukoma koristeći eksperimentalne lijekove koji zaustavljaju odlaganje beta-amiloida. "Štoviše, pokazali smo da, ako uzimamo tri različita lijeka, koji djeluju u različitim fazama stvaranja beta-amiloida, postižemo znatno veći učinak nego sa svakim od njih pojedinačno. To, kao farmakoterapijska strategija, nije još bilo korišteno kod Alzheimerove bolesti," kaže dr. Cordeiro.

Jedan od lijekova korištenih u eksperimentima trenutno je već u odmakloj fazi kliničkih testiranja za liječenje Alzheimerove bolesti, kaže dr. Cordeiro. Ona dodaje da je i do dva posto stanovništva pogođeno glaukomom. Međutim, kod osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti, učestalost glaukoma je veća od 25 posto. Znanstvenici će se sada, kaže doktorica Cordeiro, potanje pozabaviti pitanjem jesu li osobe koje boluju od glaukoma u većoj opasnosti od obolijevanja i od Alzheimerove bolesti.

XS
SM
MD
LG