Linkovi

Papirnata ili plastična vrećica?


Svakoga dana pri kupovini namirnica američki potrošači na blagajni moraju odgovoriti na pitanje: “papirnatu ili plastičnu vrećicu?” Međutim, neke trgovine u Kaliforniji prestale su nuditi mušterijama ovaj izbor.

Gradska uprava u San Franciscu naložila je lancima velikih samoposluživanja i drogerija da prestanu pakirati kupljenu robu u čvrste i prozirne plastične vrećice, proizvedene od petrokemijskih sastojaka. Gradsko vijeće u Annapolisu, u saveznoj državi Maryland, ovog listopada planira izglasati još strožu mjeru, koju je predložio Sam Shropshire.

"Riječ je o stotinu milijardi plastičnih vrećica godišnje, koje prodavaonice širom Sjedinjenih Država izdaju na blagajnama. Od toga, prema podacima Agencije za zaštitu okoliša, više od 95 posto završi na odlagalištima smeća, ili, nošene vjetrom – negdje u zraku. Ili pak, uslijed kiša i oluja, završe u slivnicima pa tako i u našim potocima i rijekama, te u zaljevu Chesapeake," kaže Shropshire.

Ribama i pticama, dodaje on, taj otpad izgleda kao meduze, odnosno hrana. Mjere koje je predložio Sam Shropshire natjerale bi čak i vlasnike malih trgovina u Annapolisu da počnu koristiti samo potpuno reciklirane vrećice, i to s garancijom da za njihovu proizvodnju nije bilo posječeno niti jedno drvo.

Devedeset posto američkih kupaca radije uzima plastične vrećice. Gradske vlasti San Francisca, međutim, zabranu 'plastike' opravdavaju činjenicom da njihovo raspadanje traje nekoliko stotina godina.

No, Tousaan Jones, koja upravo stoji na blagajni jedne trgovine u San Franciscu, voli elastičnost plastičnih vrećica. Kaže da ih je lako nositi i da su otporne na kišu: "Mislim da papir više voli starija generacija, jer je tako navikla." Jedan od tih starijih osoba je Seymour Alloy: “Za mene je to jedino rješenje. Ako trgovina ne nudi papirnate vrećice, ja u njoj neću ni kupovati.”

No, Barry Scher, potpredsjednik lanca supermarketa Giant Foods, tvrdi da bi odustajanje od plastičnih vrećica ovu kompaniju koštalo stotine tisuća dolara. “Zamislite samo koliko mjesta u kamionima i skladištima zauzimaju papirnate vrećice, za razliku od plastičnih!” – kaže Barry Scher.

No, i Scher i Shropshire slažu se u jednom: idealno bi rješenje bilo kada bi kupci u trgovinu dolazili s vlastitim torbama ili košarama, kako to čine pri odlasku na tržnicu u većini drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG