Linkovi

Američka vlada stroža prema ilegalnoj imigraciji


Američka administracija danas će objaviti nove mjere za suzbijanje ilegalne imigracije. Kako piše Los Angeles Times, među 25 mjera nalaze se one o povećanju kazni za kompanije koje upošljavaju ilegalne imigrante te razmještanje tisuća dodatnih pograničnih policajaca na američko-meksičku granicu. Nakon što zakon kojim se htjelo regulirati ovu problematiku nije prošao u Senatu administracija je odlučila poduzeti dodatne akcije u okviru postojećih zakona.

Što se tiče razmještanja dodatnih agenata na granici vjeruje se da će administracija uputiti u granično područje 20 tisuća pripadnika granične policije. Kazne za one koje upošljavaju ilegalne imigrante povećat će se za oko 25 posto, a kretat će se u rasponu od 250 do deset tisuća dolara po jednom prekršaju. Udruge poslodavaca zatečene su ovakvim prijedlozima te sugeriraju da bi oni mogli naškoditi američkoj ekonomiji naročito na polju poljoprivrede i graditeljstva koji dosta ovise o radnoj snazi iz inozemstva, piše Los Angeles Times.

Ako ovih dana gunđate zbog visokih temperatura to ćete – kako izgleda – dosta činiti i u budućnosti. Naime, prema klimatskim projekcijama američkih znanstvenika, objavljenima u časopisu Science, slijedeće desetljeće bit će vruće. Kako piše USA Today, proteklih godina u istočnom i južnom dijelu Tihog oceana, tvrde znanstvenici, dolazilo je do prirodnog hlađenje proteklih godina, ali to se neće još dugo događati.

Prema projekciji od 2006. do 2015. godine, najmanje pola obuhvaćenih godina nakon 2009. bit će toplije od 1998. godine koja je najtoplija u povijesti. Ovakav zaključak podudara se s procjenom Međuvladinog panela o klimatskim promjenama koji je u izvješću na kojem su radile tisuće znanstvenika također predvidjelo stalan rast temperature.

XS
SM
MD
LG