Linkovi

BiH protjeruje stotine stranih boraca


Vlada Bosne i Hercegovine počela je istjerivati iz zemlje stotine stranih boraca koji su se u bošnjačkoj vojsci borili u ratu protiv Srba i Hrvata od 1992. do 1995. godine, i koji su na kraju rata dobili bosansko državljanstvo.

Većina inozemnih boraca je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz muslimanskih zemalja. Mnogi od njih bili su veterani rata u Afganistanu gdje su se borili protiv sovjetske okupacije. Nakon rata neki su se oženili Bosankama i osnovali obitelj. No, među njima bilo je i onih koje su kasnije povezivali s terorističkim aktivnostima u Europi. Bošnjački novinar Kemal Kurspahić je za vrijeme rata bio urednik Oslobođenja, jedinih novina koje su za ratnih godina izdavane u Bosni.

"Neki od njih bili su povedeni islamskom solidarnošću i borbom za zajednički cilj. No, neki su bili odgovorni za najstrašnije ratne zločine koje su počinile jedinice Bošnjačke vojske. Greška je napravljena krajem rata kada je velikoj grupi njih dano državljanstvo bez regularne zakonske procedure."

Kemal Kurspahić dodaje da je u redovima tih stranih boraca bila i jedna radikalna grupa koja je zagovarala ekstremni oblik islama, stranog bosanskoj tradiciji tolerancije i multikulturalizma. Međutim, vlada je do sada preispitala više od tisuću slučajeva odobrenog državljanstva, i naknadno poništila preko 400 putovnica.

"Postoji opravdana zabrinutost bosanske vlade i međunarodne zajednice da neki od tih boraca predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti i da bi mogli biti povezani s terorističkim aktivnostima. Primjerice, 2001. godine šestorica bosanskih građana rođenih u Alžiru bila su izručena alžirskim vlastima."

Matthias Rueb, dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga iz Washingtona misli da je tolerancija različitih kultura još uvijek dio mentaliteta današnje Bosne. Ali, dodaje on, optužbe o vezi Bosne s al-Qaidom i Iranom mogle bi biti istinite.

"Upitno je da li većina tih stranih boraca zaista naginje ekstremizmu. Iako je nakon 1995.-e u Bosni došlo do oživljavanja strožijeg islamskog načina života, bosanski su muslimani još uvijek najeuropskiji muslimani. Njihovo se društvo promijenilo, ali ne u tolikoj mjeri da je sada postalo teritorij za rađanje islamskih ekstremista u Bosni."

Gospodin Rueb misli da je jedan od razloga što je Sarajevo deportiralo brojne inozemne borce ovisnost Bosne o pomoći Zapada i želja za priključenjem Europskoj uniji.

XS
SM
MD
LG