Linkovi

Albumom 'Dear Miles', Ron Carter odaje štovanje svojem bivšem vođi sastava


Jazz basist Ron Carter svirao je na više od 3500 albuma, između ostalih i s trubačem Miles Davisom u 1960-tim godinama. Svojim novim albumom, Dear Miles, Ron Carter odaje počast svojem bivšem vođi sastava.

Ron Carter bio je član takozvanog drugog velikog kvinteta Milesa Davisa svega pet godina, međutim, te su godine bile jedne od najvažnijih u njegovoj karijeri dugoj 47 godina. Sastavu se pridružio 1963 godine, a s njime su tamo bili Herbie Hancock, saksofonist Wayne Shorter, bubnjar Tony Williams i naravno Miles Davis. Prvi album koji je s kvintetom snimio bio je Seven Steps To Heaven.

Počevši kao violončelist, Ron Carter je kasnije prešao na bas. Nakon što je magistrirao kontrabas na glazbenoj školi Manhattan, surađivao je s nekima od najvećih imena tog doba: Wesom Montgomerijem, Theloniousom Monkom, Cannonball Adderlyjem i Chicom Hamiltonom.

Na svojem prvom autorskom albumu pod nazivom Where, Carter je svirao jazz violončelo.

Nakon što je napustio Miles Davis Kvintet 1968 godine, Carter je postao jedan od najtraženijih glazbenika. Uz gostovanja na tuđim pločama, Carter je objavio i 25 albuma pod svojim imenom.

Na albumu Dear Miles nastupa kvartet s dugogodišnjim stažom: Ron Carter, klavirist Stephen Scott, udaraljkaš Roger Squitero i bubnjar Payton Crossely. No da li je moguće napraviti album u počast Milesu Davisu sa sastavom bez trube? Carter kaže da njegov album oslikava Milesa Davisa kao inovatora i slavi njegovu vještinu pisanja pjesama u potpuno samosvojnom stilu poput klasične jazz skladbe Bye Bye Blackbird.

XS
SM
MD
LG