Linkovi

Film tjedna: 'Bourneov ultimatum'


Jason Bourne je dobar u onome što mu je posao ... štoviše, smrtonosno dobar. Problem je, međutim, što nije siguran zašto je tako dobar ... a niti tko je uopće.

Kako je bilo objašnjeno u ranijim filmovima - "Bourneov identitet", 2002, i "Bourneova supremacija", dvije godine kasnije -, on je odlično obučen operativac CIA-je, ali, tajni program koji ga je pretvorio u super-ubojicu isto tako mu je izbrisao sva sjećanja. Kako uskrsavaju djelići njegovih sjećanja, tako on postaje sve više neželjeni teret svojim bivšim šefovima u 'agenciji'.

Naravno, Bourne je proizvod najbolje obuke koju su mu mogli pružiti, dakle, zaustaviti ga - nije lagan zadatak. Dok ga njegovi bivši šefovi pokušavaju ubiti, on sam pokušava osvijetliti tajnu i nezakonitu operaciju kojom je i sam bio pretvoren u savršenog ubojicu.

Matt Damon kaže da mu je ponovno tumačenje lika Bournea bilo lakše jer se amnezija, izazvana njegovim treningom, polako oporavlja. A, sama akcija, priznaje ovaj glumac, može biti vrlo zabavna. "Na izvjestan način, to je srednjovjekovna fantazija. Dobijem udarac u glavu, osvijestim se i, gle čuda, govorim 12 jezika i prekrasna djevojka se zaljubi u mene ... to je, tako rekuć, ispunjenje snova. To je vrlo zabavna uloga."

No, ispunjenje snova izgleda kao da je fizički vrlo naporno, jer Bourne, jednako koliko i um, koristi i šake. No, mala tajna Hollywooda je, kako kaže Matt Damon, da su uzbudljive scene tučnjava neke od najdosadnijih za snimanje.

"Tu je sve u tehnici pokreta. Radi se o, recimo, sedam pokreta koje protagonisti scene ponavljaju do besvjesti, sve dok netko na monitoru u režiji ne kaže: ok, dobro je. To je neizmjerno dosadno. Zabavno je poslije pogledati kako to izgleda: odjednom sve je tako brutalno i nabijeno energijom. Svi se smijemo dok gledamo scene koje je bilo tako dosadno snimati. One stvarno nisu nikakav izazov ... više kao gledanje boje na zidu kako se suši."

Naravno, ta boja na zidu jedva ima vremena za sušenje u super-napetim i iznimno realističkim scenama natjeravanja po ulicama New Yorka, Pariza, Londona i Tangiera.

Redatelj Paul Greengrass - koji je napravio i drugi u seriji filmova o Bourneu, "Bourneova supremacija" - poznatiji je po dokumentarnim filmovima, kao i onima koji se bave suvremenim društvenim pitanjima, poput prošlogodišnjeg hvaljenog filma "United 93". Ovaj engleski redatelj kaže da je nakon intenzivne dramatičnosti događaja od 11. rujna 2001, o čemu govori film United 93, "Bourneov ultimatum" bio osvježavajuća promjena.

"Volim raditi te filmove o Bourneu ... mislim da svaki redatelj voli kojiput raditi natjeravanja automobilima, scene tučnjava i slično. Osim toga, uzbudljivo je imati masovnu publiku za svoj film. To mi se dosad dogodilo samo jednom u karijeri i to s filmom "Bourne Supremacy".

U ostalim ulogama pojavljuju se: David Strathairn, kao dužnosnik CIA-je koji želi eliminirati čitav problem eliminacijom Bournea, Joan Allen u reprizi svoje uloge iz prethodnog filma kao CIA-jine agentice koji želi Bournea održati živim, te Julia Stiles, isto ponavljajući raniju ulogu analitičarke koja postaje Bourneova saveznica.

Film je sniman na lokacijama u Sjevernoj Africi, Europi i Americi.

XS
SM
MD
LG