Linkovi

Američki Senat usvojio stroži zakon o lobiranju


Senat Sjedinjenih Država usvojio je mjeru koja pooštrava etičke norme na području lobiranja. Budući da ga je Zastupnički dom već usvojio, taj dokument sada još čeka potpis američkog predsjednika Busha.

Za ovaj prijedlog zakona glasala su 83 senatora, a 14 ih je bilo protiv. Prema novom prijedlogu, članovima Zastupničkog doma i Senata zabranjeno je primati poklone od lobista. Također, oni moraju podrobno dokumentirati donacije koje su prikupili njihovi lobisti. Demokrat iz Marylanda Ben Cardin kaže:

"Ovaj će propis omogućiti transparentnost u vezi s donacijama za izborne kampanje. Primjerice, kada vam lobisti daju cijelu hrpu čekova. Sve će to sada trebati otvoreno pokazati."

Ova mjera od kongresnika traži više informacija i o novcu iz državnog proračuna koji prosljeđuju svojim izbornim okruzima, za popularne projekte, koji im jačaju šanse da budu ponovno izabrani.

Međutim, neki republikanci tvrde da ovaj prijedlog zakona – bez obzira na oštrinu – ipak omogućuje zakonodavcima da izbjegnu odavanje izvora donacije. To misli i glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

"Jezik kojim je taj propis napisan vrlo je blag i razvodnjen. Nije sročen dovoljno snažnim i uvjerljivim jezikom, kao što je to bio prvotni prijedlog kojeg su početkom godine objavili Zastupnički dom i Senat."

Ne-vladine organizacije koje prate rad Kongresa slažu se s ovom tvrdnjom, ali naglašavaju da je jučer izglasana mjera ipak vrlo važan korak koji će dovesti do pozitivnih promjena. Senatorica Claire McCaskill, demokratkinja iz savezne države Missouri, komentirala je to na sličan način.

"Ta zakonska odredba nije savršena. Dugo ćemo čekati na savršene zakone. Međutim, odlučivanje u demokraciji je stvar kompromisa, kako bi se skupio dovoljnog broja glasova."

Demokrati, koji u Kongresu imaju većinu, kažu da usvajanje ovog propisa predstavlja ispunjenje jednog od obećanja glasačima - da će se pooštriti etička pravila na Capitol Hillu. Naime, krajem prošle godine, dva republikanska kongresnika i jedan republikanski lobist bili su optuženi za primanje mita. Iako su demokrati republikance povezivali s – kako su govorili - “kulturom korupcije” na Capitol Hillu, za primanje mita bio je optužen i jedan demokrat - kongresmen William Jefferson iz Louisiane.

XS
SM
MD
LG