Linkovi

Blogosfera - paralelna politička stvarnost za demokratske predsjedničke kandidate


Washington Post piše kako su se demokratski predsjednički kandidati našli sučeljeni s paralelnom političkom stvarnošću, a to je blogosfera. U svijetu internetskih blogova, naime, njihova je popularnost drugačija nego što to pokazuju sva ispitivanja javnog mnijenja. Najpopularniji je bivši senator John Edwards, s 36 posto, slijedi ga senator Barack Obama s 27 posto, a uvjerljivo vodeća ličnost demokrata u realnom svijetu, senatorica Hillary Clinton, u kibernetskom okruženju jedva se uspjela popeti na 9 posto, nakon što je mjesecima kupila tek 4 posto glasova.

Nije stoga ništa čudno što će se senatorica Clinton pojaviti na konvenciji progresivne blogosfere – kako se tisuće tih bloggera sami nazivaju - koja je jučer počela u Chicagu. Njezina prisutnost, prema washingtonskom dnevniku, naglašava dvije naizgled kontradiktorne realnosti: onu rastućeg utjecaja blogova kao moćnog pozadinskog igrača u krugovima Demokratske stranke, te, s druge strane, činjenicu da ti blogovi ne odražavaju stavove ne samo većine demokrata, nego niti javnosti općenito.

Blogeri su – pojašnjava Washington Post – izrazito nekohezivna i neorganizirana zajednica, koju je praktički nemoguće kategorizirati. Dok su vodeći blogeri u dvadesetim i tridesetim godinama, najugledniji su četrdesetih i pedesetih. Dok su neki neskriveno i vatreno stranački obojeni, drugi svijet i budućnost gledaju kroz naprednu tehnologiju; dok se neki okupljaju kao pripadnici određenog spola, rase, lokacije stanovanja, drugi ne mogu naći gotovo niti jednu dodirnu toču s ostalima.

No, i jednoj stvari se praktički svi progresivni blogeri slažu: treba se povući iz Iraka i to što prije, a ne što kasnije. Mjesecima, upravo nevoljnost senatorice Clinton da se ispriča zbog svog glasa ZA rat u Iraku čini ju omraženom osobom blogosfere. No, u posljednje vrijeme njezina kampanja čini sve što može da promijeni takav odnos. Hillary Clinton je gostovala na nekoliko blogova, odgovarajući na pitanja čitatelja, a sad, evo, dolazi i na konvenciju bloggera u nadi – kako je rekla njezina glasnogovornica – da onih 9 posto pretvori u dvoznamenkastu brojku.

U New York Timesu, podatak koji će sociologe i demografe zaposliti za dulje vrijeme: mlade, obrazovane žene u gradu New Yorku i nekoliko drugih najvećih američkih gradova, koje rade puno radno vrijeme, po plaćama su prestigle muškarce: 17 posto više u Velikoj jabuci, a čak 20 posto više u Dallasu. Za čitavu zemlju, ta je brojka znatno drugačija: ista demografska skupina zarađuje tek 89 posto od prosječne plaće muškaraca.

XS
SM
MD
LG