Linkovi

Charles Simic - novi 'pjesnik-laureat'


Američki pjesnik Charles Simic, rođen u Beogradu, dobio je danas jedno od najviših američkih priznanja za poeziju. Postao je petnaesti po redu pjesnik laureat. 'Poet Laureat' titula je koju svakih nekoliko godina dodjeljuje Kongresna biblioteka Sjedinjenih Država.

Charles Simic stigao je u Sjedinjene Države 1954. godine. Tada 15-godišnjak, nije govorio engleski, a danas, 36 godina kasnije Simic se može pohvaliti s najvišim priznanjima američke književnosti: Pulitzerovu je nagradu dobio 1990. godine; 2005. dodjeljena mu je nagrada Griffin; 1996. bio je u najužem izboru za nacionalnu nagradu za najbolje pjesništvo…. – da izdvojimo samo neke.

Kad smo nazvali profesora Simica, bio je vidno uzbudjen današnjim velikim priznanjem. "Zatečen sam, iznenadjen i … osjećam mnoštvo raznih emocija. Sigurno se nisam ovome nadao kada sam kao 15.ogodišnjak stigao u SAD , bez znanja engleskog".

Simic je počeo pisati poeziju u srednjoj školi, s ciljem – kako kaže – da se svidi djevojkama. 19 zbirki pjesama kasnije, Simic i dalje tvrdi da je njegov uspjeh slučajan te da ne može živjeti od pjesništva. Već 34 godine predaje književnost i kreativno pisanje na Sveučilištu New Hampshire. Kaže da su na njegove literarne početke – osim već spomenutih djevojaka, bitno utjecali američki pjesnici. "Na mene su velik utisak ostavili američki pjesnici 19. stoljeća – Walt Whitman and Emily Dickinson, Wallace Stevens, William Carlos Williams".

Uz akademski rad, Charles Simic bavi se i esejistikom te prevodjenjem."Da biste nekoga preveli, potrebno je da volite njihovo djelo. Duboko se divim Vasku Popi, Ivanu Laliću… od suvremenih pjesnika, vrlo cijenim Radmilu Lalić i Novicu Tadića".

Imenovavši Charlesa Simica za 15. pjesnika laureata, direktor Kongresne knjižnice James Billington rekao je da se radi o vrhunskom umjetniku, čija je poezija lako razumljiva, meditativna i često iznenadjujuća. Sam Simic kaže da sebe smatra pjesnikom razapetog izmedju grada i sela, čije različite svjetonazore pokušava stopiti u jedan izričaj.

Uz prestiž, titula pjesnika laureate sa sobom nosi i $35.000 dolara. Charles Simic službeno preuzima dužnost prvog savjetnika Kongresne knjižnice za poeziju krajem rujna.

XS
SM
MD
LG