Linkovi

Svjetske humanitarne organizacije traže žurno razmještanje mirovnjaka u Darfuru


Sudanska vlada tvrdi da prihvaća rezoluciju Ujedinjenih naroda prema kojoj će u pokrajinu Darfur stići zajednička misija svjetske organizacije i Afričke unije s oko 26 tisuća pripadnika. Šef sudanske diplomacije izjavio je da se njegova vlada slaže s rezolucijom i da će sudjelovati u njezinoj primjeni. Jučer usvojena rezolucija predviđa pravo mirovnjaka da se posluže silom – u slučaju da su napadnuti, kao i u slučaju blokade humanitarne misije.

Francuska je ponudila postrojbe za ovu misiju, a nekoliko drugih zemalja logističku pomoć. Glavna pobunjenička skupina u Darfuru priopćila je da je zadovoljna oštrim jezikom rezolucije, no da će s konačnom ocjenom pričekati kako bi se uvjerila jesu li mirovnjaci sposobni uspostaviti sigurnost.

Svjetske su humanitarne organizacije pozdravile rezoluciju Ujedinjenih naroda o Darfuru, upozorivši međutim da narod te sudanske pokrajine treba trenutačnu zaštitu. Britanski Oxfam priopćio je da će se učinak dolaska mirovnih snaga osjetiti tek za nekoliko mjeseci. Zbog toga, Oxfam je pozvao na trenutačni prekid vatre između vladinih snaga i pobunjenika. Amnesty International založio se za trenutni odlazak međunarodnih mirovnih snaga u Darfur, čiji narod – kako je rečeno – 'više ne može čekati da ga netko zaštiti'.

XS
SM
MD
LG