Linkovi

Zlouporaba i rasipanja američkih sredstava u Iraku


Čelnik američke nadzorne agencije koja ispituje kako se troše sredstva u projektima obnove u Iraku kaže da postoje mnogi slučajevi zlouporabe i rasipanja novca koji blokiraju napore da se poboljšaju uvjeti života u toj zemlji.

Stuart Bowen, glavni inspektor za obnovu Iraka, nalazi se na čelu neovisne agencije koja nadgleda kako se troši 44 milijardi dolara koje je za projekte sanacije i obnove u Iraku odobrio američki Kongres. U svjedočenju pred Odborom Zastupničkog doma za proračun, Bowen je rekao kako krađe, zlouporabe i korupcija i dalje nanose štetu obnovi zemlje. "Naše kontrole, inspekcije i istrage pronašle su brojne slučajeve zlouporabe i neke nečuvene slučajeve prevare. U tijeku je istraga 57 slučajeva gdje se sumnja na zlouporabu. Međutim, nepotrebno rasipanje je stvar koja predstavlja veliku prijetnju u obnovi Iraka i stoga ne čudi da su naše kontrole pronašle slučajeve rasipanja novca. To je moj posao".

Posljednji obračun gospodina Bowena ustvrdio je da iračka vlada nije preuzela odgovornost za više od dvije tisuće projekata obnove koje financiraju Sjedinjene Države. Glavni inspektor je dodao da je to primoralo američke agencije da prepuste neke projekte lokalnim kompanijama ili pojedincima koji, u mnogim slučajevima, nisu stručni da vode takve poslovne poduhvate. "Proces transfera sredstava koji je dogovoren s iračkom vladom uopće ne funkcionira već oko godinu dana i moralo se koristiti druga sredstva da se projekti transferiraju, kao što su jednostrani transferi ili lokalni transferi projekata. To postavlja ozbiljna pitanja o održivosti onoga što su Sjedinjene Države već izgradile u Iraku".

Stuart Bowen kaže da čak i kad Sjedinjene Države izvjesni projekt proglase završenim, pojavljuju se značajni problemi. Ukazuje na projekt vrijedan 90 milijuna dolara u kojem je obnovljena jedna elektrana u Bagdadu. Nakon što je bio otvoren, objekt je ubrzo bio onesposobljen jer uposlenici nisu znali kako s njim treba rukovati. Drugi projekti, kaže gospodin Bowen, trpe štetu zbog terorističkih aktivnosti i političke nestabilnosti.

Zamjenik ministra obrane Gordon England rekao je na istom svjedočenju kako se Pentagon aktivno bavi slučajevima krađe i korupcije. "Što se tiče zlouporabe, činimo sve što možemo kako bismo to spriječili, ali kao i u bilo kojem segmentu društva, ne možete sve spriječiti. Možete međutim otkriti i kazniti one koje ne postupaju u skladu sa zakonom, i tako spriječiti neke buduće zlouporabe".

Glavni inspektor Bowen kaže da je potrošnja na javne radove i druge kapitalne projekte znatno manja od onog što je određeno u iračkom proračunu – iako je iračka vlada preuzela odgovornost za obnovu. Dodaje kako je povećavanje te potrošnje od kritične važnosti. "Teret financiranja obnove Iraka počiva na ramenima iračke vlade. Imaju nevjerojatne resurse u zalihama nafte i plina koje ne koriste. Ako bi se taj sektor osposobio da funkcionira normalno, onda postoji veliki potencijal za napredak".

Stuart Bowen kaže da postoje i znaci napretka, navodeći umjereno povećanje proizvodnje nafte. Međutim, dodaje da je proizvodnja od dva milijuna i sto tisuća barela dnevno još uvijek ispod proizvodne razine kakva je postojala prije američke invazije 2003. godine.

XS
SM
MD
LG