Linkovi

Demokrati podržavaju reviziju zakona koji regulira elektronsko prisluškivanje


Čelnici američkog Kongresa najavili su da će ovaj tjedan pokušati usvojiti zakon kojim bi se proširile vladine ovlasti da prati telefonsku odnosno elektroničku komunikaciju.

Predsjednik George Bush pozvao je danas, na sastanku s kongresnim čelnicima u Bijeloj kući, na obnovu 30 godina starog zakona koji regulira ovu problematiku. Bijela kuća želi da se vladinim agencijama dopusti da – bez prethodne sudske dozvole - prate komunikaciju koja uključuje osumnjičenika za terorizam u inozemstvu.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da bi donji dom Kongresa mogao usvojiti ovaj zakon do kraja tjedna, kada počinje kongresni 'godišnji odmor. Čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid rekao je međutim da se to u Senatu možda neće dogoditi, jer nema dovoljno vremena.

Demokrati su u prošlosti kritizirali vladine aktivnosti na ovom planu, zato jer su time, navodno, kršene građanske slobode. No, vodstvo demokrata je u novije vrijeme spremno prilagoditi se Bijeloj kući, jer – kako tvrdi – 'prijetnje po sigurnost Amerike su stvarne i s njima se zemlja mora uhvatiti u koštac'.

XS
SM
MD
LG