Linkovi

Abbey Lincoln, 'Abbey Sings Abbey'


Abbey Lincoln posjeduje jedan od najosebujnijih glasova u jazz glazbi, a također je jedna od najcjenjenijih skladateljica. Na svom prvom albumu u posljednje četiri godine, Abbey Lincoln uspješno spaja ta dva talenta.

Na albumu 'Abbey Sings Abbey', 76-godišnja Abbey Lincoln se posvetila 'osvježavanju' svojih vlastitih pjesama. Sve pjesme na tom albumu osim jedne su već objavljivane - počevši od Throw It Away s albuma A Turtle's Dream iz 1991. godine. Ili poput skladbe Bird Alone, posvećene saksofonistu Charlieu Parkeru, s albuma You Gotta Pay The Band.

Charlie Parker nije bio jedini utjecaj na stvaralaštvo Abbey Lincoln. Odrastajući u obitelji s dvanaestoro djece, u unutrašnjosti Michigana, osvojile su je pjevačice Billie Holiday, Sarah Vaughan i Dinah Washington. S devetnaest godina pobijedila je na pjevačkom natjecanju, a šest godina kasnije potpisala je svoj prvi glazbeni ugovor.

Prije četrdesetak godina, nakratko se bavila glumom. Početkom devedesetih glumila je u filmu Mo Better Blues redatelja Spikea Leea. Početkom sedamdesetih počela je skladati.

Abbey Lincoln ne zaboravlja svoje glazbene korijene – na njezinom novom albumu je i skladba Theloniusa Monka - Blue Monk.

XS
SM
MD
LG