Linkovi

Širenje kreditnih nevolja iz Sjedinjenih Država u svijet


Politika može biti lokalna ili nacionalna, ali svijet bankarstva i financija je internacionalni, podsjeća bostonski Christian Science Monitor, u članku koji govori o širenju kreditnih nevolja iz Sjedinjenih Država u svijet. Kada je zabrinutost oko stezanja kreditnih izvora strmoglavila cijene dionica na američkim burzama prošli tjedan, to se osjetilo i na svim ostalim tržištima u svijetu: posuđivanje zaista postaje sve teže i sve skuplje diljem svijeta.

Sreća je – citira Monitor mišljenja stručnjaka – da ovi financijski podrhtaji dolaze u vrijeme vrlo čvrstog ekonomskog rasta u većini zemalja. Za američke radnike, to znači zdravu potražnju za izvoznim robama, što pomaže ublažavanju jakog pada i mrtvila na tržištu nekretnina i stambenog kreditiranja. No, premda – prema prognozama ekonomista – globalna ekonomija raste već petu uzastopnu godinu po stopi od pet posto, dakle, trenutno brže od američkog gospodarstva, to ne znači da ako recesija pogodi najveće svjetsko potrošačko tržište, Sjedinjene Države, svijet neće biti isto tako pogođen. Za sada. Međutim, podsjeća bostonski list, dobro ekonomsko stanje vani, pomaže Sjedinjenim Državama da prebrode svoju akutnu krizu stambenog tržišta.

O stambenoj krizi, ali nešto drugačijeg i lokalnijeg tipa, piše New York Times. Naime, zatvorski kapaciteti u nekim američkim saveznim državama tako su prepunjenji da one već rutinski 'izvoze' svoje zatvorenike u uglavnom privatne zatvore u drugim saveznim državama. Među 'izvoznicama' zatvorenika prednjače Havaji, gdje je trećina od ukupno 6 tisuća zatvorenika smještena u privatnim zatvorima u Arizoni, Oklahomi, Mississippiju i Kentuckyju.

Arizona, pak, svoje zatvorenike 'izvozi' u Indianu, a Kalifornija, koja ima gotovo najnapučenije zatvore u Sjedinjenim Državama, svoje zatvorenike ne samo da šalje u Arizonu, Tennessee i Mississippi, nego ih seli i unutar države: u prva tri mjeseca ove godine, 170 tisuća zatvorenika u Kaliforniji bilo je preseljeno iz jednog zatvora u drugi.

XS
SM
MD
LG