Linkovi

Amerikanci sve zabrinutiji zbog svog ekonomskog položaja


Guverner Središnje banke Ben Bernanke obznanio je Kongresu Sjedinjenih Država da očekuje nastavak gospodarskog rasta u zemlji. Zašto onda ankete javnog mnijenja pokazuju da su američki građani zabrinuti o svom ekonomskom položaju?

U posljednjih pet i pol godina gospodarstvo Sjedinjenih Država neprestano je raslo, stvorivši sedam i pol milijuna novih radnih mjesta, rekordnu tržišnu vrijednost dionica, i omogućivši rekordnom broju Amerikanaca ostvarenje njihovog sna – da postanu vlasnici svog doma.

Međutim, rezultati najnovije ankete objavljene u listu USA Today pokazuju da tek šest od deset Amerikanaca misle da je ekonomsko stanje u zemlji bolje nego prije pet godina. "Ako pogledate brojčane ekonomske pokazatelje koji se odnose na nova radna mjesta i povećanje prihoda – znači ako obratite pažnju na stvarnu statistiku, nema nikakve sumnje da je prosječni Amerikanac u puno boljem položaju danas nego prije pet godina".

Desmond Lachman iz Američkog instituta Enterprise kaže da ovi ružičasti pokazatelji potvrđuju da se američka srednja klasa ne smanjuje, ali da je zabrinuta o sigurnosti svog radnog mjesta i beneficija prvenstveno stoga što je nova globalna ekonomija promijenila način na koji danas radimo. "Naše gospodarstvo danas nije isto onom prije deset ili petnaest godina. Tehnološke promjene, te mnogo veća konkurencija iz inozemstva ugrozile su sigurnost koju smo tada imali".

Rae Hederman iz konzervativne zaklade Heritage ističe da američka srednja klasa postaje sve imućnijom. "Možemo vidjeti da se broj obitelji s primanjima preko 75 tisuća dolara udvostručio, a onih koje zarađuju manje od 35 tisuća dolara smanjio jer su se te obitelji na platnoj ljestvici pomakle prema gore. Iz toga zaključujemo da su obiteljski prihodi u Sjedinjenim Državama dramatično porasli".

No, guverner Središnje banke Ben Bernanke nedavno je priznao da rast obiteljskih primanja u srednje klase zaostaje za kategorijom višeg osobnog dohotka. 2005.-e godine, na primjer, prosječna plaća direktora kompanije s liste od 500 najuspješnijih u Sjedinjenim Državama iznosila je 262 puta više od prosječne plaće “običnog” radnika.

No, Hederman iz zaklade Heritage tvrdi da taj rastući jaz u primanjima ne umanjuje životni standard srednje klase. "Svi smo profitirali od gospodarskog rasta. Mislim da zbog naše novostečene imućnosti sada ne bismo smjeli zauzeti konkurentni stav i razmišljati koliko je netko drugi imućniji od nas. Ako je svatko od nas dobio komad rastućeg kolača, onda bi svi trebali biti relativno zadovoljni".

No, da li prihodi američke srednje klase idu ukorak s njenim troškovima? Dok političari raspravljaju o promjenama u sustavu zdravstvene skrbi, troškovi liječenja i dalje rastu. 45 milijuna Amerikanaca - uključujući 15 milijuna onih iz srednje klase – nisu zdravstveno osigurani. Troškovi sveučilišnog obrazovanja rastu već 26 godina za redom. Prosječni student uspije pokriti 60 posto troškova obrazovanja s pozajmicama, što je porast od 20 posto u usporedbi s istim problemom prije dva desetljeća.

U međuvremenu, sve dinamičnija globalna ekonomija povećala je važnost visoke naobrazbe. "Sa sve većom konkurentnošću tržišta – ne samo u Sjedinjenim Državama već i širom svijeta – obrazovanje je zaista postalo ključni element ekonomske pokretljivosti. Ekonomija Sjedinjenih Država prešla je s tvorničke na ekonomiju znanja. Biti u mogućnosti završiti fakultet danas znači imati otvorena vrata za skok u grupu od 20 posto onih s najvišim primanjima".

Tranzicija ka globalnoj ekonomiji mogla bi biti bolna za neke Amerikance – prvenstveno one koji će izgubiti posao zbog seljenja dijelova njihovih tvrtki u druge zemlje. Stoga stručnjaci kažu da će razvijanje snažnije mreže sigurnosti za američke radnike u 21.-om stoljeću biti jedan od prioriteta na programu predsjedničkih i kongresnih izbora 2008. godine.

XS
SM
MD
LG