Linkovi

Britanski premijer Gordon Brown stigao u posjet SAD


Britanski premijer Gordon Brown stigao je jučer u Sjedinjene Države po prvi put otkako je preuzeo dužnost od Tonyja Blaira prošli mjesec. Britanski čelnik sinoć je bio gost na večeri predsjednika Busha u predsjedničkom odmaralištu Camp David pokraj Washingtona.

Dvojica čelnika imaju bogat dnevni red za razgovore. Međutim ,dužnosnici s obje strane nagovještavaju da je glavno žarište ovog posjeta uspostava odnosa između američkog predsjednika i novog britanskog premijera. Gordnon Brown noć provodi u Camp Davidu, a za danas su planirani razgovori s predsjednikom Bushom – dvojica će se čelnika prvo sastati sami, a potom će im se pridružiti nekoliko najviših suradnika.

U Camp Davidu, inače, predsjednik Bush je 2001. godine po prvi put ugostio i Tonyja Blaira, a njih dvojica su – svi se slažu – imala vrlo bliske odnose. Zapravo toliko bliske da su britanskog premijera kritizirali zbog toga kod kuće, pogotovo nakon početka rata u Iraku.

Nedavno je jedan viši dužnosnik britanskog Ministarstva vanjskih poslova nagovijestio da bi moglo doći do ohlađivanja odnosa između Bijele kuće i Downing Streeta, službene rezidencije britanskog premijera. Međutim, u priopćenju neposredno prije polaska za Washington novi britanski premijer istaknuo je važnost britanskih odnosa sa Sjedinjenim Državama koji se temelje na zajedničkim vrijednostima.

Glasnogovornici američkog predsjednika i britanskog premijera kažu da će se razgovori voditi, uz situaciju u Iraku, o posustalim pregovorima o svjetskoj trgovini, nastojanjima da se zaustavi krvoproliće u Darfuru i diplomatskim mjerama usmjerenim na sprječavanje Irana da dođe do tehnologije za proizvodnju nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG