Linkovi

Marcus Luttrell: 'Usamljeni preživjeli'


Marcus Luttrell napisao je biografsku knjigu o svom preživljavanju tijekom jedne operacije u Afganistanu, kao pripadnik elitne jedinice američke mornarice, Navy SEAL, u kojoj su poginuli svi njegovi suborci. Knjiga Usamljeni preživjeli: Ispovijest očevica operacije Redwing i palih junaka Ekipe 10 Navy Sealsa naišla je na veliki interes javnosti i trenutno se nalazi na prvom mjestu najprodavanijih knjiga New York Timesa u kategoriji non-fictiona.

Bivši pripadnik elitne jedinice američke mornarice SEAL Marcus Luttrell smatra da bi uz drugačija pravila službe njegova izviđačka ekipa, kao i 16 vojnika koji su ga pokušali izvući i danas ostali na životu. U lipnju 2005. godine mornarica je poslala njegovu ekipu od četiri Navy Sealsa u dolinu Korengal, jedan od najtežih predjela Afganistana. Zbog izoliranosti, to je područje pravi raj za militante. Njihova misija, pod kodnim imenom Redwing, bila je da zarobe ili ubiju jednog visoko rangiranog zapovjednika talibana. Međutim, misija je kompromitirana kad su tri pastira naišla na mjesto gdje su se skrivali tisuće metara visoko u planinama.

Sealsi nisu mogli ubiti dvojicu muškaraca i jednog dječaka jer bi time prekršili vojna pravila službe, niti su ih mogli vezati i ostaviti tamo jer bi to sasvim izvjesno značilo smrt u neprohodnom predjelu Afganistana. "Donijeli smo odluku. Civili su došli do naše osmatračnice, naš je položaj bio kompromitiran. Trebali smo donijeti odluku što da s njima učinimo – da li da ih pustimo ili zadržimo i na kraju ubijemo. Nisu sa sobom imali nikakvo vatreno oružje, prema nama nisu iskazivali nikakvo neprijateljstvo, međutim, nisu s nama htjeli komunicirati niti odgovarati na naša pitanja. Naš se tim okupio i morali smo donijeti odluku – mi nismo ubojice, mi smo vojnici. Ipak znali smo da bi se mogli vratiti s pojačanjem. Odlučili smo da ih pustimo. Nakon što smo ih pustili promijenili smo položaj".

Četvorica Amerikanaca promatrala su pastire kako silaze niz planinu. Ubrzo nakon toga njihovu novu osmatračnicu u blizini starog položaja napalo je dvjestotinjak talibana. Knjiga Usamljeni preživjeli pripovijeda o bici koja je potom uslijedila i Luttrellovom bijegu nakon što su poginuli njegovi suborci i 16 pripadnika jedinice koja ga je pokušavala spasiti. Luttrell je preživio zato jer ga talibani nisu našli – bio je odbačen daleko od osmatračnice nakon eksplozije jedne raketne granate. Četiri se dana skrivao i penjao planinom dok ga nisu mještani jednog obližnjeg sela pronašli i sakrili, izlažući sebe opasnosti da ih talibani ubiju.

Za svoje postupke Marcus Luttrell je odlikovan Mornaričkim križom, drugim po značaju odličjem u američkoj mornarici, koje mu je u Bijeloj kući uručio predsjednik Bush. "Susret s predsjednikom bila je za mene velika čast. Stavljanje medalje na moja prsa nije me impresioniralo. Znate, ne bi se trebalo čestitati na toj medalji nekom tko je prošao kroz što sam ja prošao. Ja bih radije da su moji prijatelji ostali sa mnom. Ne nosim na sebi tu medalju, čak mislim da ne znam gdje se nalazi…vjerojatno u nekoj kutiji. Svaki put kad je vidim podsjeti me na braću koju sam izgubio".

Knjiga Usamljeni preživjeli je posvećena autorovim poginulim suborcima, a potaknuta je – kako kaže Marcus Luttrel - mnoštvom netočnih informacija koje su objavljene o ovoj operaciji u medijima. U jednom nedavnom interviewu biši SEAL je rekao kako je njegov cilj bio ispravljanje tih netočnosti. "Ja sam opisao točno ono što se dogodilo".

XS
SM
MD
LG